Doznání přehled

Doznání
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288915/mid_doznani-m0p-288915.jpg 4 68 68

Podtitul: V soukolí pražského procesu 1. vydání v českém jazyce, přeložené z francouzské verze z roku 1968. Další vydání, mimo exilových, mohlo vyjít v ČSR až po roce 1990. Dobová anotace: Zevrubný a otřesný dokument o metodách sovětských berijovských poradců a naší Bezpečnosti při inscenaci politického procesu s „protistátním centrem R. Slánského a spol.“ z pera jednoho z odsouzených na doživotí, tehdy náměstka ministra zahraničních věcí, který byl rehabilitován r. 1956 a žije nyní v Paříži.... celý text

Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

L'aveu , 1968


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doznání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Kotrlat
07.11.2023 4 z 5

Obrněný znalostí fungování sovětských gulagů mě příběh nedokázal překvapit, bohužel je depresivní, že se něco takového mohlo dít i v Československu z rukou Čechů. Přijde mi, že zbytečně mnoho prostoru je věnováno snaze autora o vlastní obhajobu, přestože to vůbec není potřeba. Možná si však jako přesvědčený komunista potřeboval neustále dokazovat, že jeho "doznání" bylo skutečně vynuceno, ničeho špatného (kromě toho, že prozřel tak pozdě) se nedopustil a vedení strany nejen že není neomylné, ale v rámci boje o moc může bezostyšně páchat bezpráví i na svých vlastních oddaných stranících i v těch nejvyšších patrech.

stoun25
28.03.2023 5 z 5

Smutné...
A ještě smutnější je kolik znám lidí, které to stále táhne doleva, kteří věří v návrat SSSR a doufají v návrat primakomunismu.
Blb blbem zůstane... Vesměs to jsou lidé kteří nečtou..


666Jitka
17.03.2023 5 z 5

Tak toto bylo velice těžké čtení hlavně proto, že jde o skutečné svědectví o naprosté bezmoci člověka stojícího proti vyfabulovanému křivému obvinění, lidské bezohlednosti, tuposti a krutosti jedinců, kteří se díky požehnání politického systému stali vymahači nepravdivých doznání nevinných lidí, o diskreditaci, vydírání a mučení nepohodlných osob, a o tom jak snadno se v těchto dobách mohl člověk stát obětí tehdejšího politického zřízení. Další otřesný příběh z nedávné minulosti, který vnáší světlo tentokrát do soudního procesu s Rudolfem Slánským. Člověku je u čtení opravdu zle a má slzy na krajíčku, když si uvědomí, co se u nás dělo a pořád ještě v různých částech světa děje. Je dobré si občas tyto drsné pravdy připomenout a být ve střehu, protože historie se často opakuje právě proto, že se z ní lidé nepoučí a snadno zapomínají.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doznání v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených8x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit17x