Druhý dech a Ďábel strážný přehled

Druhý dech a Ďábel strážný https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163352/bmid_druhy-dech-zWh-163352.jpg 4 134 134

Philippe Pozzo di Borgo, zástupce ředitele vinařských závodů Champagne Pommery, měl v životě ve všem štěstí, až do osudného pádu při paraglidingu, po němž zůstal zcela ochrnutý. Později ho stihla další rána – úmrtí milované ženy, po němž zůstal sám na výchovu dvou adoptovaných dětí. Z invalidního vozíku diktuje své vzpomínky, touhy a úvahy o světě. Celých deset let ho při životě, který střídáním dramatických momentů a groteskních situací občas připomíná horskou dráhu, udržuje přistěhovalec Abdel, jeho anděl a „ďábel strážný“ v jedné osobě. Překlad druhého francouzského vydání z roku 2011, které je doplněno pokračováním Ďábel strážný.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Le second souffle , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhý dech a Ďábel strážný. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

skok01
05.04.2024 4 z 5

Musím se přiznat, že při četbě této knihy jsem byl velmi ovlivněn filmem. Od prvních řádek knihy jsem stále očekával ono filmové napětí, očekával jsem stále nějakou akci, sršení vtipem a humorem... A pak mi to konečně došlo (tedy celkem pozdě, až asi v polovině knihy), pak mě konečně kniha velmi oslovila a zasáhla. Zasáhlo mě osobní a velmi niterní popisování prožitého života samotným autorem, to jak vše podrobně popisuje a vysvětluje, co se mu přihodilo, co prožíval (bolesti, smutky, lásky...) a nic si nenechává pro sebe. Autor má můj obdiv, nejen pro napsanou knihu a pro jeho vyznání v knize, ale zejména pro jeho doposud prožitý život, proto, co všechno si už prožil a vytrpěl.

boxas
03.01.2024 5 z 5

Nejdřív jsem viděla film. Ten se mi tak líbil, že jsem se, více méně ze zvědavosti, rozhodla si informace doplnit skutečným příběhem Philippa Pozzo di Borgo.
A vůbec mě to nezklamalo, ba právě naopak. Některé skutečnosti, ve filmu Nedotknutelní jen naťuknuté, do sebe zapadly. Např. jak to bylo s Philippovým zraněním, jak těžce nesl smrt své ženy, nebo co se stalo po závěrečných filmových titulcích.
Philippe Pozzo di Borgo byl kvadruplegik, ochrnul v roce 1993, kdy se zranil při paraglidingu. Od té doby byl odkázán na cizí pomoc. Přesto nakonec prožil relativně dlouhý a relativně plnohodnotný život. Jasně, to že pocházel z velice bohaté aristokratické rodiny a měl dostatek peněz, to mu jistě pomohlo, ale upřímně řečeno, kdo z nás by s ním dobrovolně měnil? A kdo by si přál se o takto postiženého člověka starat? A kdo z nás ví, jak se k takovým lidem chovat? Je na místě soucit, nebo se tvářit, že o nic vlastně až tak nejde?
Jeho pečovatel Abdel Yasmin Sellou neměl žádné příslušné vzdělání a ani žádnou předchozí zkušenost. Byl však přirozeně vnímavý, hluboce lidský a je i jeho zásluha, že Philippe Pozzo di Borgo zemřel teprve v červnu loňského roku. Jako kvadruplegik tedy strávil 30 let svého života.
Kniha sama je důkazem toho, že i když se člověku obrátí život vzhůru nohama a tím podělaným nahoru, že jsou pořád ještě pádné důvody, proč to nezabalit a proč chytit druhý dech.


kraslicanka
28.12.2022 4 z 5

Ze začátku mě kniha moc nechytla, ale nakonec jsem ji přečetla a byla zajímavá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. 9. - 2. 10)

25.09.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Druhý dech a Ďábel strážný v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených178x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených13x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x