Duhová křídla přehled

Duhová křídla https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69626/duhova-kridla-69626.jpg 3 11 11

Výběr z Jugoslávské fantastiky, který uspořádal František Benhart. Obsahuje: Duhová křídla, Letní noc kolem plané hrušně, Rozhodnutí Velkého Koordinátora, Jaký to bylo v budoucnosti, Potřebuji tvé tělo, Soumrak, Příběh o Lublani, Nevolejte nás, přijdeme sami, Labyrint, Proměna, Tři miniatury, Psychorobot

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duhová křídla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ludek.n
12.05.2021 2 z 5

Výběr jugoslávské fantastiky se prezentuje poměrně kolísavou úrovní, a to od vyloženě slabých kousků po nanejvýš průměrné. Nějaká zásadní překvapení se nekonají, až by se chtělo říct, že většina povídek je tak trochu na jedno brdo. Nejhůře dopadají satirické humoresky (Jaký to bylo v budoucnosti, Nevolejte nás, přijdeme sami), které zaujmou nanejvýš předškoláky, pro ostatní je to nuda na druhou. V těsném závěsu za nimi jsou pak o něco vážněji míněné pokusy o hard sci-fi (Rozhodnutí Velkého Koordinátora), postapo (Soumrak) či romantiku (Proměna, Duhová křídla). Z mého pohledu nejlépe jsou na tom klasická témata: faustovský Příběh o Lublani nebo robotické Tři miniatury. U všech povídek této sbírky je nicméně možné vysledovat jakousi zdráhavost, hraničící až s nejistotou, naplno využivat fantastický motiv. Autoři se ho snaží zastřít a utlumit buď satirou (povětšinou slaboduchého ražení), poetikou (docela chytlavou) nebo se utíkají k mainstremové psychologii. Takže potřebujete-li knihu do čekárny k psychiatrovi, pak by Duhová křídla mohla být docela dobrou volbou.

Ziriath
15.02.2020 1 z 5

Dost nečitelná sbírka - kromě povídky o setkání mimozemšťanů s romáky, o labyrintu a asimovovských variací o robotech jsem nedokázala udržet pozornost natolik, abych je dočetla, bylo to jako poslouchat rozhovory neznámejch lidí v autobuse o lidech který neznám, a většinou šlo o nějakou duchařinu. Také asi jen dvě povídky se odehrávají v jugoslávských zemích, ostatní by se mohly stát kdekoliv a nikde, za což možná může tehdejší úsilí o mezinárodnost asi nejen v jugoslávii. Takže jestli chcete číst sci-fi odehrávající se tam, kam jedete v létě do Chorvatska, smůla, tohle není ono.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Duhová křídla v seznamech

v Přečtených17x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x