Dva týdny s královnou přehled

Dva týdny s královnou
https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91453/dva-tydny-s-kralovnou-91453.JPG 4 21 21

Colinovi je dvanáct a láká ho všechno, co se dá vědecky prozkoumat a objasnit. Také má mladšího bratra Luka a má ho moc rád, i když ho pěkně štve, jak mu rodiče pořád nadržují. Jednoho dne - zrovna o Vánocích - postihne Luka uprostřed hraní podivná nevolnost. Výsledek vyšetření je bohužel nepříznivý. Colin, kterého rodiče pošlou na nějaký čas k příbuzným do Londýna, ale nehodlá trpně čekat. Píše kvůli Lukovi i samotné královně a dokonce se pokusí k ní vloupat, jen aby pro brášku získal toho nejlepšího doktora na světě. Při shánění pomoci se také seznámí s mladíkem Tedem, který denně navštěvuje svěho nevyléčitelně nemocného přítele. A právě toto setkání mu otevře oči - pochopí, že jeho místo je vedle Luka, a vymůže si návrat domů, do Sydney. Kniha o smíření se s nevyléčitelnou nemocí člena rodiny, o ujasnění vztahu mezi sourozenci a nalezení místa v rodině, o pochopení, že někdy ani snaha a pevná vůle nemůže nic změnit.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Two Weeks With The Queen , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva týdny s královnou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

evelýny
06.07.2023 5 z 5

Hluboké, vážné téma, uchopeno bezbřehou fantazií dvanáctiletého australského kluka. Příběh fiktivní, hodně nadnesený, neskutečný. Vzhledem k tématu a protože je určen hlavně dětským čtenářům, je napsán citlivě, vtipně, zábavně.
Příběh hodně emocionální. Pro mě velké překvapení, i když nevím, zda bych já četla ve svých dvanácti letech. A nevím, zda bych dala číst svým dětem. Opravdu nevím, i když na téma umírání by neměl být nikdo sám. Bohužel vím, jak lze lehce zatížit křehkou dětskou duši.

Já preferuji svobodu a tím dar volby. A svoboda rozhodnutí byla v tomto příběhu velmi dobře prezentována.
Tleskám...

broskev28
13.04.2023 5 z 5

Spousta čtenářů zná válečnou sérii Morrise Gleitzmana, která je úchvatná. Ale mě vůbec nenapadlo, že tento australský autor už vytvořil i jiná, podobně vydařená díla. Díky jednomu podzimnímu semináři a díky lektorce z knihovny Jiřího Mahena jsem se dozvěděla o knize Dva týdny s královnou.
Nelenila jsem, sehnala jsem ji v antikvariátu (rok vydání 1999) a teprve teď jsem se k ní dostala. Přečetla jsem ji na jeden zátah a tleskám: je podobně skvělá jako Kdysi, a i když nepojednává o časech válečných, přesto je tuze smutná. Jenže to je právě ta záhada - netuším, jak to M.G. dokáže, ale ta kniha je současně úsměvná, milá, tolerantní, lidská, naučná, prostě bych mohla uvést spoustu adjektiv, které z ní dělají úžasný zážitek, a to nejen pro dětského čtenáře.
Takže určitě doporučuju: jestli na ni někde narazíte, neváhejte! Postavy Colina či Alistaira budou patřit k nezapomenutelným, alespoň pro mne.


lenkaabooks
01.04.2022 4 z 5

Pro čtenáře od 10 let.
Colinovi je 12 let a těžce mu onemocněl mladší bratr. Rodiče se rozhodnou poslat Colina do Londýna, ten se brání a pak si uvědomí že v Londýně žije královna a ta určitě zná nejlepšího doktora na světě. Příběh je tzv přitažený za vlasy, je psán nevěrohodně, no taky je určen dětem, přesto na mě velmi zapůsobil. Je to křehké, dojemné a velmi láskyplné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dva týdny s královnou v seznamech

v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

pro děti sourozenci pro mládež příběhy pro děti

Autorovy další knížky

Morris Gleitzman
australská, 1953
2016  92%Kdysi
2017  95%Potom
2019  95%Když
2020  91%Brzy
1999  90%Dva týdny s královnou