Dvě sestry přehled

Dvě sestry https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379370/bmid_dve-sestry-0xW-379370.jpg 5 201 201

Uvěřily. A rozhodly se. Opustily rodinu i domov a odešly do Sýrie, aby bojovaly na straně ISIS za svého Boha a svou víru. Dvě sestry, Norky somálského původu – devatenáctiletá Ayan a šestnáctiletá Leila – žijí se svou rodinou v Oslu až do momentu, kdy zmizí v síti teroristické organizace. Norská reportérka a spisovatelka Åsne Seierstad přichází se strhující knihou, ve které se snaží zjistit, proč se dívky zradikalizovaly, jaký to mělo vliv na jejich rodinu a jak vypadala snaha jejich otce přivést své dcery zpět. Dokumentárně-reportážní dílo Dvě sestry je hlubokou sondou pod povrch života dvojice dívek, která v pohodlí domova v jedné z ekonomicky a sociálně nejvyspělejší zemi světa podlehla fanatickému vlivu ISIS. Prostřednictvím rozhovorů s rodiči, přáteli a jejich okolím se autorka snaží porozumět, co vedlo dívky k tak zásadnímu rozhodnutí, jež obrátilo naruby hned několik životů.... celý text

Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

To søstre , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dvě sestry. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Shaxx
30.04.2024 4 z 5

Těžko hledat slova, už dlouho jsem z nějaké knihy neměla prožitek tolik emocí, hlavně tedy negativních, o to smutnější je, že je to literatura faktu a ne můj klasický žánr fikce. Já bych se i rozepsala, ale to bych se zas jen naštvala. Těžko se hledalo nějaké pochopení, i s tou nejotevřenější myslí se mi to nedaří, zejména pro to, že tady ani nefiguruje nějaký pochopitelný sestupný propad k fanatismu, kdy by si člověk řekl Aha! Ale bohužel.

Oname
04.03.2024 5 z 5

Kniha je, za mě, naprosto jedinečná. Pro mě to nebylo jednoduché čtení, ale doporučuji tuto literaturu faktu přečíst. Nečetla jsem jí jedním dechem, neboť mě nutila se rozčilovat, zamýšlet, zkoušet pochopit, pro mě nepochopitelné, postoje. Odcházet a znovu se vracet a pokládat si několikrát otázku: fakt to ta holka myslí vážně?
Zaujalo mě, jak byla ve vzdělané společnosti s volným přístupem k informacím změna v chování dívek rychlá, a k jakému fanatismu je dovedla.


dlabikk
13.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Åsne Seierstad je sázka na jistotu, že dostanete kvalitní čtení. V mém případě poslech. Trochu mne překvapilo, že rodiče nebyli informováni ze školy, kde jejich proměnu zaregistrovali učitelé. Vlastně i doma dávaly najevo postupující radikalizaci. Trochu zklamaná jsem byla z konce, kde se vlastně nedozvíme, zda přežily, mají se stále dobře jak informovaly rodinu apod. Chudák otec, který ztratil léta života bojem za jejich návrat. Ale kdo chce kam, pomožme mu tam ... Holky zachránit nechtěly. Za mě výborně zpracovaná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dvě sestry v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených248x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených22x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst274x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech4x