Dveře do léta přehled

Dveře do léta
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12843/dvere-do-leta-12843.jpg 4 718 718

Byl jednou jeden kocour a ten neměl rád déšť. A sníh ho studil do tlapek. Ale choval pevné přesvědčení, že když se otevře dostatečný počet dveří, jedny přece musí vést do jasného letního dne… A protože na konci dvacátého století se pomocí hypotermie a cestování v čase dá uniknout skoro všemu – možná, že za třicet let opravdu jedny dveře povedou když ne do léta, tak alespoň do lepších časů… Skvělá sci-fi, snad vůbec nejčtenější román Roberta Heinleina. Vydejte se do Velkého Los Angeles – a ani se nemusíte nechat zmrazit.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)

The Door into Summer, 1957

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dveře do léta. Přihlašte se a napište ho.

bukiet
29.10.2024 5 z 5

Ze všech tří amerických Velmistrů žánru sci-fi mám nejraději Heinleina a může za to právě tato kniha. Dveře do léta je nesmírně poetický příběh o cestování časem a o pomstě, ale také o lásce, přátelství a o kocourovi. V době kdy jsem se s knihou potkal poprvé, jsem ani náznakem netušil, že mi chlupaté stvoření rodu Felis catus někdy zkříží životní cestu, přesto jsem už z úvodní pasáže románu, kdy hrdina hojně probírá svůj vztah k mňoukajícímu příteli, cítil, že takové přátelství je velmi vážná a seriózní záležitost. Teď, po letech strávených ve společnosti mnoha šelmiček, které mi zpříjemňovaly a zpříjemňují život, jsem nadšený z toho, jak přesně Heinlein vztah dvou rovnoprávných entit popsal. Bez kocoura by to prostě nebylo ono, i přesto, že po většinu románu je Pete mimo děj. Román sice patří ještě do prvního spisovatelova období, kdy střídavě psal romány pro mládež a romány pro dospělé, ale dle mého názoru se jedná o jeho nejlepší práci vůbec. Lehkost, nadhled, humor, ale i napětí, to vše bravurně spojeno do příběhu o návratu k milovanému kocourovi ( Já vím, že to tak úplně není hlavní téma, ale jsem kontrolován při psaní tohoto komentáře čtyřmi kocoury, kteří si hlídají, co kde napíšu o kočkách). V audio podobě se načtení románu skvěle zhostil Otakar Brousek mladší.

Rihatama
17.10.2024 4 z 5

Kdysi jsem četla Heinleinovu Hvězdnou pěchotu a snad i některou z dalších jeho sci-fi. Je to ale dávno, a tak jako bych se seznamovala s novým autorem. Dveře do léta - jak poetický, nádherný titul - mě zaujal svým originálním úvodem s kocourem, který neměl rád déšť, sníh jej studil do tlapek. Tak proč nezkusit některé dveře, co když mu (a jeho pánovi) otevřou cestu do léta, kde jej nebudou studit tlapky...? Do dlouhé doby jsem si myslela, že čtu laskavý humorný román, nikoliv fantasy. To první šlo Heinleinovi vážně skvěle. To druhé vlastně taky. Byť kocour se na delší dobu vydal svou vlastní cestou... nebo vlastně jeho pán. A tak je příběh více o vynálezci Danieli Davidovi, než kocouru Petovi. Daniel je nicméně hodně obskurní postavička, kterou nedobrovolně dobrovolná třicetiletá hibernace formou hypotermie nastartuje takřka na dráhu cestovatele v čase. Hned jsem si vzpomněla na Polákův film Ráno vstanu a opařím se čajem. Jak by bylo pěkné moci si zpětně uhladit cestu životem... Původní sci-fi román z roku 1957 je psán s lehkostí i humorem, přitom v žádném čase svého bytí jeho postavy nepostrádají lidské laskavosti ani zlotřilosti.

Adapa
01.10.2024 5 z 5

Dokonalé sci-fi ze starých dobrých časů. Poprvé vyšlo časopisecky v roce 1956 a to stáří tomu přesně odpovídá. Děj románu se odehrává v blízké budoucnosti, v roce 1970, kdy je krátce po šestinedělní válce, která srovnala Washington se zemí, Los Angeles je největším městem USA a hlavní město je Denver. Auta jezdí sami asi jako dnešní Tesly, staví se roboti, fungují videotelefony, lidé podstupují hibernaci, ale zároveň používají psací stroje, logaritmická pravítka a neustále kouří cigarety.

Dan B. Davis byl právě podveden svou snoubenkou a svým obchodním partnerem. Vše zůstalo v troskách a tak se rozhodne spolu se svým jediným přítelem, kocourem Petem, postoupit hypotermii a prospat se do roku 2000. Než se nechá uspat, rozhodne si vše vyříkat s těmi, co ho zradili a špatně to pro něho dopadne. Díky tomu se ocitá v roce 2000 sám a bez prostředků. A spřádá plán jak vše napravit. Když zjistí, že se připravuje prototyp stroje času, využije toho a vrátí se zpět do své doby, aby napravil zradu a sešel se se svou osudovou láskou.

S tou osudovou láskou se Heinlein nějak pořádně sekl. Dívčině je v roce 1970 pouze 11 let, ale hlavní hrdina ví, že je to ta pravá, že si ji musí vzít. Jemu samotnému je třicet… Tak nějak nevím, co si o tom myslet.

Jeden z nejlepších Heinleinových románů, který rozhodně všem doporučuji.

Zemřel Pavel Medek, překladatel Harryho Pottera

03.02.2015

Kniha Dveře do léta v seznamech