Egypťan Sinuhet přehled

Egypťan Sinuhet https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/bmid_egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg 5 5099 5099

Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Český klub
Originální název:

Sinuhet egyptiläinen , 1945


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Egypťan Sinuhet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (709)

RMarkéta
včera 5 z 5

Fin Waltari nás pozval na návštěvu k egyptskému lékaři Sinuhetovi. Nebude to ale vyprávění ledajaké, protože se přesuneme daleko v čase až do starověku. Velmi barvitý a obsáhlý román, který je vystavěn jako Sinuhetovy paměti. Projdeme jeho životem od dětství až po stáří. Zjistíme, že jeho život byl velmi bohatý a dobrodružný. Zažil toho docela dost a možná se dozvíme i jedno tajemství. I když se Sinuhetův příběh odehrává v daleké minulosti, tak jsou zde prvky a myšlenky, které jsou nadčasové a prolínají se i s dnešní dobou. Stačí se podívat kolem sebe, co se děje. Waltari byl ovlivněn 2. sv. válkou a ta v něm zanechala velmi silné zážitky, což se mu vůbec nedivím. Byla to hrozná doba.

hetzerjoke
13.05.2024 5 z 5

Půvabné. Finovi Waltarimu se nějakým způsobem podařilo v polovině minulého století napsat román, který se nejen dostal do České maturitní četby (což je úloha dosti nevděčná a pro mnohá díla sebezničující), ale který je také stále aktuální a čtivý. A to neberte jen jako obligátní hemzy z přebalu každé druhé knížky - tady to s tou čtivostí pro jednou platí doslova a nezdráhám se napsat, že od skoro sto let starého Sinuheta by se mohli mnozí moderní autoři dost co učit. Knížka je dějově časosběrná a má hodně velký rozmach (jak jinak ovšem popsat lidský život než takhle?), přesto se připojím k mnoha zdejším recenzím a prohlásím, že stovky stran uběhnou jako voda v Nilu. Vážně.

Děj starověkého eposu o lékaři z Vesetu je velmi zajímavý a má hned několik rovin; užil jsem si všechny. Jako první mě zaujaly skvělé popisy světů doby bronzové - v náboženském fundamentalismu se babrající Egypt, militantní Chatti, mysteriózní Babylón nebo dekadentní Kréta, všechno plasticky stvořené vesmíry s vlastní mystikou a mentalitou, popisované s Guliverovskou fantastikou. Vše podkresleno drsným realismem ve světě plném násilí, orgií, úchylek a šílenství. Druhá rovina je na snadě: autor zažil WW2 a jeho Chetité jsou nacisté, Egypťané ostrovani a jejich politické klíčky i hlavní postavy jsou obrazem nedávné historie. Hezká paralela, souznící s hlavní myšlenkou knihy o neměnném světě. A nejniternější vrstva střetu idealismu a realismu - jak na úrovni osobní, tak náboženské a státní. Sinuhet vs. Kaptah. Haremheb vs. Achnaton. Autor se nebojí kontrastů, ale jednání všech postav jsou odůvodněná jejich povahou či logikou, takže děj je přehledný a děsivě aktuální. Už se ale začínám opakovat, stejně jako historie.

Na každé dvojstraně citát jak z mramoru, v každé kapitole napětí, humor i cit. Jedinečná záležitost, plný počet hvězd. Záporné recenze jsou jako bzučení much kolem mé hlavy.


Baruska.ska
28.04.2024 4 z 5

Hezky napsane, porad poucne a platne i do dnesnich dnu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019


Citáty z knihy (1)

Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jeho jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby - nýbrž jedině podle jeho srdce. Proto dobrý člověk je lepší než zlý a spravedlnost je lepší než křivda, ale nic jiného nevím - a to je všechno mé vědění.


Ocenění knihy (1)

2020 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))


Kniha Egypťan Sinuhet v seznamech

v Právě čtených230x
v Přečtených7 797x
ve Čtenářské výzvě754x
v Doporučených938x
v Knihotéce1 944x
v Chystám se číst2 123x
v Chci si koupit342x
v dalších seznamech24x