Einstein: člověk, génius a teorie relativity přehled

Einstein: člověk, génius a teorie relativity
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394156/bmid_einstein-clovek-genius-a-teorie-rel-fGP-394156.gif 4 28 28

Nová monografie největšího vědce za posledních sto let – Alberta Einsteina – se opírá o exkluzivní dokumenty a informace z rodinného archivu. Kniha se tedy nevěnuje jen vědeckým teoriím, ale odkrývá i Einsteinův osobní život: jeho léta dospívání a první experimenty v Německu, práci na švýcarském patentovém úřadě, dvě manželství a děti, jeho roli při vývoji atomové bomby nebo nabídku stát se prezidentem Izraelského státu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Einstein: The Man, the Genius and the Theory , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Einstein: člověk, génius a teorie relativity. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Dragon
05.12.2023 5 z 5

Einstein je komplexný portrét slávneho vedca doplnený o vzácne dokumenty z jeho archívu. Odkrýva jeho osobný i pracovný život – dospievanie a prvé experimenty v Nemecku, prácu vo švajčiarskom patentovom úrade, dve manželstvá a deti, jeho úlohu pri vývoji atómovej bomby či ponuku stať sa prezidentom Izraelského štátu.

-----Keď sa Einstein v New York Times dočítal o tom, že ho možno nominujú na prezidenta, spočiatku si myslel, že je to len vtip, ktorý rýchlo odznie. Spolu so sekretárkou Helen Dukasovou a s jeho sestrou a nevlastnou dcérou si uťahovali z toho, aké právomoci by mal ako prezident a koho by zvolil za svojich zástupcov. Vážne to začal brať až vtedy, keď správy neutíchali a zrazu dostal telegram od izraelského veľvyslanca vo Washingtone Abbu Ebana so žiadosťou o stretnutie. Einstein pred ním zabedákal, že ho to stavia do zvláštnej pozície.-----

Komplexný portrét, ktorý z výnimočného výskumu a Einsteinových osobných dokumentov a informácií z rodinného archívu odhaľuje oveľa viac než len prelomové teórie.
Walter Isaacson je absolútne špičkový autor, majster životopisných príbehov.
Aj pri Einsteinovi vidíme, čo všetko si musel naštudovať, pozisťovať a s koľkými ľuďmi sa musel rozprávať. Napokon z toho vznikol takmer napínavý príbeh o človeku, ktorý dodnes fascinuje. Príbeh, ktorý nezaťažuje okrajovými faktami, nudnými číslami, či nepodstatnými udalosťami. Isaacson vás vie vtiahnuť, nadchnúť a zaujať. Má úžasný štýl, vie vydestilovať to dôležité a zaujímavé.

Majrek
16.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá publikace, shrnující zejména Einsteinův vlastní život a skromnější měrou i ten "vědecký" (zájemcům o vlastní Einsteinovo dílo bych doporučil spíše složitější monografii Einsteinův vesmír od Michia Kaku), s bohatou fotodokumentací. Jen ten nadšený, americky laděný tón bych možná zmírnil - Einstein byl nepochybně svobodomyslným člověkem, ale zároveň i realist a nejen naivní snílek. Některé věty jsou k pousmání, např. ze strany 147 (v souvislosti s McCarthismem): "..nebyl zvyklý (Einstein) na bouřlivé projevy demokracie, a tak si neuvědomil, že nakonec půjde jen o další z rychle se střídajících módních politických nálad..". Nu, pokud byl mccarthismus "módou" společnosti, tak tedy dost nebezpečnou a pro některé jedince doslova smrtelnou.. Ale budiž, politiky a amerického nazírání na svět je v knize opravdu jen velmi málo. Takže odřených pět hvězd - ale knihu určitě doporučuji!


valda
26.05.2023 4 z 5

Isaacson se dostal mezi mé oblíbené životopisce. Četl jsem jeho Steva Jobse a Inovátory. Stejně jako předchozí knihy i tahle je výborná. Jedná se o takový nahuštěný životopis Einsteina plný fotografií. Je vidět, že autor má nastudována kvanta materiálů, ale snaží se v této knize vydestilovat, jen to nejdůležitější, k pochopení Einsteina tak, aby se vlezl do 160 stran. Jestli jsem to pochopil dobře, tak o rok dříve napsal i rozsáhlejší verzi životopisu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (6. týden)

03.02.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Einstein: člověk, génius a teorie relativity v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Albert Einstein

Autorovy další knížky

Walter Isaacson
americká, 1952
2011  91%Steve Jobs
2015  87%Inovátoři
2018  89%Leonardo da Vinci
2018  88%Einstein: Jeho život a vesmír
2019  84%Einstein: člověk, génius a teorie relativity