Eleanor se má vážně skvěle přehled

Eleanor se má vážně skvěle https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354644/bmid_eleanor-se-ma-vazne-skvele-0oF-354644.png 4 1430 1430

Nikdy není pozdě změnit svůj život. Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. Po Glasgow chodí v kožené vestě a s taškou na kolečkách. Nemá žádné kamarády a víkendy tráví s lahví vodky, aby vytěsnila vzpomínky na otřesné dětství. Když ale naváže nečekané přátelství s kolegou Raymondem, začne jí docházet, že takhle to dál nejde a že musí vystoupit ze své ulity.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Plus
Originální název:

Eleanor Oliphant Is Completely Fine , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eleanor se má vážně skvěle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (427)

verense
dnes 5 z 5

Hodnocení téhle knihy se podle mne odvíjí od toho, kolik osamělosti a podivínství máte společného s hlavní hrdinkou. Tudíž mě tahle kniha vtáhla od prvních stránek, semlela napadrť a na konci vyplivla s uslzeným úsměvem a tak trochu zděšenou, jak moc Eleanor rozumím a umím se vcítit do jejích pocitů - a to k tomu nepotřebuji zažít dětství jak z hororu. Zaplaťpánbu i já jsem nedávno do svého okruhu kamarádů získala nevalně oblékaného oplácaného milého ajťáka, takže v případě nouze vím, kdo mě zas poskládá dohromady. ;-) Těším se na další knihu téhle autorky!

makkuska
09.05.2024 5 z 5

Úžasně napsaná kniha. Žádná prvoplánová romance, naopak docela nevšední příběh holky, která je trochu jiná, a který má navíc lehce otevřený konec. Kniha přes velmi těžký osud hlavní hrdiny působí lehce až humorně. Čtenáře překvapí trochu jiný náhled na svět, kde pěkně polemizuje nad tím, kdo je tedy normálnější: ona, nebo většinová společnost? Člověk jí musí dát za pravdu, že v některých ohledech, věci, které nám přijdou normální, zase tak úplně normální nejsou.

Kniha by si každopádně zasloužila pokračování. Nejen že mě zajímá, jak se život Eleonor vyvíjel, ale také mě bavil její náhled na svět a na život.


bila.tecka
05.05.2024 5 z 5

Nádherná procítěná inteligentní kniha. Jsem nadšen. Eleanor je solitér sociopat s úžasnými sarkastickými vnitřními monology a myšlenkami. Humor je ale ve výrazné menšině, minulost hlavní hrdinky je krutá až běda. Hledání lidského kontaktu, pochopení, sdílení a laskavosti je myslím leitmotivem. A třešničkou na dortu je finální odkrytí tajemství, které jsem opravdu netušil. Bravo Gail Honeyman!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (8)

Kamarádění jako takovému jsem se nikdy nebránila, ale zároveň jsem o kamarády nijak neusilovala. Jen pro mě vždycky bylo těžké najít podobně smýšlející jedince.


Dnes je novou rakovinou právě osamělost – je to něco ostudného a trapného a člověk si za to může tak nějak záhadně sám. Je to děsivá, nevyléčitelná nemoc, tak strašná, že se o ní neodvažujeme mluvit. Ostatní to slovo nechtějí ani slyšet, protože se bojí, aby nepostihla i je nebo aby na ně osud neseslal nějakou jinou hrůzu.


Když se potřebujete s něčím vyrovnat, je dobré mít vedle sebe někoho milého.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2018 - British Book Awards (Book of the Year)


Kniha Eleanor se má vážně skvěle v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených1 854x
ve Čtenářské výzvě401x
v Doporučených160x
v Knihotéce396x
v Chystám se číst828x
v Chci si koupit151x
v dalších seznamech19x

Štítky knihy

psychologické romány izolace osamělost společenské romány potlačované vzpomínky

Autorovy knížky

Gail Honeyman
skotská, 1972
2017  87%Eleanor se má vážně skvěle