Emma, faun a zapomenutá kniha přehled

Emma, faun a zapomenutá kniha
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445779/bmid_emma-faun-a-zapomenuta-kniha-2F7-445779.jpg 4 69 69

Když Emma při úklidu knihovny narazí na omšelý zápisník s potrhanými rohy, má za to, že objevila starou školní kroniku. Ukáže se však, že tahle kniha funguje právě naopak: Vše, co se do ní zapíše, se stane skutečností. Emma si umane, že svůj život i životy ostatních studentů internátní školy na zámku Stolzenburg s pomocí magické knihy trochu vylepší. Brzy však zjistí, že ne všechno se odehraje tak, jak si představovala… Vzrušující fantasy román plný překvapivých zvratů, vzdávající hold románům Jane Austenové.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Emma, der Faun und das vergessene Buch , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emma, faun a zapomenutá kniha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

SBH
13.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Po dočtení ve mně přetrvává pocit neurčitého smutku, ačkoli se autorka se všemi nástrahami (které si sama vymyslela) vypořádala se ctí. Spíš cítím hořkosladkou nejistotu, zda magie ve Stolzenburgu zůstala či nikoli, zda to všechno byla jen nějaká anomálie (ne, prosím, ne!).
Ačkoli se jedná dílo YA fantasy, které si na nic jiného nehraje, rozhodně není hloupé, ploché či jednoduché. Přesně naopak. Jediný prvek, který na literaturu pro náctileté v tomto smyslu odkazuje, je věk hlavní hrdinky a školní prostředí. Tím ale s naivitou končíme. (Když si mám rýpnout, hrdinky mnoha rádoby dospělých společenských románů prokazují vyšší míru zabedněnosti a omezenosti.)
Dějová linka byla zábavná a v mnoha ohledech překvapivá. Podezření ohledně Frederika jsem měla dřív než Emma, řešení mě překvapilo, a jo, chlapec se nám pěkně vybarvil. Propletení tématu z Pýchy a předsudku s klasickou fantasy, zázračnou knihou, zlovolnou magií, hledáním tajuplné bytosti (faun večeřel příběh, právě žvýkal šťavnatou větu, ach, to bylo tak krásné!) vyšlo na jedničku s hvězdičkou. Kouzla působila uvěřitelně a zároveň trochu výstředně. Emminy sny vyvolávaly lehké mrazení, účinky magické knihy (až na déšť růžových bonbónů, ten bych si dala líbit) nastolily otázku, do jaké míry bychom obecně měli usilovat o poroučení větru, dešti.
Postavám možná scházela patřičná hloubka, Emminy kamarádky se mi beznadějně pletly, což je asi jedná závažnější výtka. Nejednalo se o nic nepřekonatelného, hlavní hrdinka byla sympaťačka a chovala se v rámci možností rozumně (i ztřeštěně), Frederik vykazoval patřičnou míru tajuplnosti, Darcy pro změnu povýšenosti a arogance.
Další složkou, která mě uchvátila, byla dokonalá hra se slovy a s tím související téměř básnické popisy krajiny, zámku, nočního lesa a podobně. Vtáhlo mě to přímo do knihy a užívala jsem si to.
V součtu se mi kniha moc líbila a vřele ji doporučuji nejen náctiletým čtenářkám.

Šárka_D
30.05.2023 3 z 5

Emma a faun je kniha poměrně zábavná a svižně odsýpající, zvláště pro ty, kteří mají rádi romány Jane Austenové a prostředí internátních škol, nesmíte se ale příliš zamýšlet nad psychologií postav a logičností jejich jednání, v tomto ohledu opravdu neočekávejte mnoho. I tak mě ale kniha bavila a jako odpočinková literatura neurazí.


Atuin
14.03.2023 5 z 5

Víte pokud první kapitola začíná větou:
" Jak je všeobecně známo, je na světě sotva něco krásnějšího než se po dlouhém odloučení vracet zpátky domů.",potom je těžké takové knížce vůbec co vytýkat, navíc vytýkat něco knize pro děvčata je úplné zvěrstvo. A tady navíc, tady je to kouzlo dané už samotným názvem, jménem hrdinky apod. Je to takové krásné pomrknutí na Jane Austen - a vy už jste v knize zabydlení předem, pokud tedy znáte něco málo od J.A.....Je to příjemné pohlazení po duši, a jsem ráda za tento překrásný úlovek v antikvariátu...

Knížečka s duší nemusí být vždy nutně staršího data a nemusí vždy nutně jít bo něco těžkotonážního...

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (32. týden)

02.08.2020


Knižní novinky (4. týden)

17.01.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Emma, faun a zapomenutá kniha v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených12x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Mechthild Gläser
německá, 1986
2016  79%Strážci příběhů
2020  83%Emma, faun a zapomenutá kniha