Válka o dárky přehled

Válka o dárky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26959/bmid_enderova-saga-valka-o-darky-QXe-26959.jpg 4 111 111

Enderova sága série

< 6. díl >

„Nový Enderův příběh z Bitevní školy” Pro všechny fanoušky Orsona Scotta Carda je tu krátký román s Enderem ještě z dob výcviku na Bitevní škole, kde jsou v rámci utužování vojenské morálky oslavy náboženských svátků přísně zakázány. Děti pocházející z mnoha národů a kultur nemohou být podle instruktorů ve svém výcviku rušeny záležitostmi, jež by mohli přerůstat ve spory mezi zastánci jednotlivých nauk. Ale Dink Meeker, jeden ze starších studentů, s tím nesouhlasí. Má za to, že prostý zvyk předávání darů nemá nic společného s náboženstvím a jednoho dne zákaz poruší... Tento malý, ovšem významný akt vzdoru vyvolá překvapivě velkou rozepři mezi studenty a představiteli školy. Vede rovněž ke vzniku několika nečekaných spojenectví, zvláště po příchodu nového studenta Zecka Morgana. V konečném důsledku však každého z Bitevní školy postaví před otázku, na jakou stranu se postaví. Orson Scott Card se ještě jednou a možná naposledy vrací do prostředí, jehož vznik ho celosvětově proslavil. Žádný čtenář oblíbené Enderovy hry by si neměl tento drobný, ovšem velice působivý příběh nechat ujít.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

A War of Gifts , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka o dárky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Aprilek
31.08.2020 5 z 5

Výborný krátký příběh z bitevní školy.

Metla
15.12.2019 4 z 5

Původně jsem měla v úmyslu přečíst „Válku o dárky“ během Štědrého dne, ale vzhledem k blížícím se svátkům a naprostému nedostatku vánoční nálady, rozhodla jsem se četbu uspíšit. Svůj účel to splnilo, jakási jiskřička slavnostní pohody byla zažehnuta.
Návrat do Bitevní školy mě potěšil, akorát by celkem zajímavé téma ne/praktikování náboženských rituálů v multikulturní armádě zasloužilo pitvu do hlubších vrstev. Také mám problém s mentální vyspělostí malých vojáků: že je někdo v pěti letech klavírní virtuoz, geniální matematik nebo stratég, no dobře. Aby však téměř každé z „Cardových dětí“ bylo lepší diplomovaného psychologa (schopnosti některých nahlédnout ostatním do hlavy byly skoro nadpřirozené), to už pan spisovatel přepísknul. Být perfektním znalcem člověčí duše chce určitě víc než správné geny, zvýšenou empatii a dobrou výchovu – bez dlouhých let pozorování a kontaktu s lidmi to prostě nemůže fungovat.
Poslední povzdech patří rozsahu knížky: četla jsem mnoho delších povídek. Nakladatelství Laser-books prý nebylo umožněno doplnit „Válku o dárky“ dalšími Cardovými krátkými texty, škoda, tohle byla vážně jednohubka.


a.r.nick
07.10.2018 4 z 5

Další příjemný návrat za Enderem a jeho spolužáky na bitevní školu. Souhlasím, že se jedná jen o jemný přídavek k Enderově příběhu, nedozvídáme se zde nic převratného nebo světoborného. Je to kraťučké, ale i přesto k zamyšlení. A hlavní hrdina je pořád stejně sympatický a geniální, jak ho známe ;).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka o dárky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit36x