Extáze: Román o Almě Mahlerové přehled

Extáze: Román o Almě Mahlerové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390566/bmid_extaze-roman-o-alme-mahlerove-dS0-390566.jpg 4 109 109

Alma Mahler-Schindlerová. Oduševnělá múza, zdrženlivá dáma, anebo poživačná nymfomanka? Alma, kontroverzní postava přelomu 19. a 20. století, osudová žena, přítelkyně i milenka mnoha secesních umělců a manželka velikánů Gustava Mahlera, Waltera Gropia a Franze Werfela. Byla to oduševnělá múza, zdrženlivá dáma, anebo poživačná nymfomanka, sbírající úspěšné muže jako trofeje? Román Mary Sharrattové nás seznamuje s životním úsekem Almy Mahler-Schindlerové ve věku 19–31 let. Krásná, inteligentní a hudebně nadaná Alma cítí s koncem 19. století nové příležitosti pro ženy, vymaňující se z rolí manželek a budující vlastní kariéru. Sen studovat na prestižní konzervatoři však zmaří Almini rodiče, rozhodnutí dceru zajistit vhodným sňatkem. Má však povoleno soukromé studium hudby u mladého skladatele Zemlinského, do nějž se zamiluje. Rodiče jí vztah rozmluví – Zemlinsky je příliš chudý. Poté se Alma seznámí s téměř o 20 let starším skladatelem, dirigentem a ředitelem Vídeňské opery Gustavem Mahlerem. Osudová vášeň vzplane jako požár a dá vzniknout manželství plnému extatických vrcholů i pádů na samotné dno. Žárlivý manžel nechce, aby Alma rozvíjela své nadání. V kulisách secese a na pozadí Mahlerovy hudby vidíme přerod Almy z mladé dívky s růžovými sny v dospělou třicetiletou ženu, kterou osud příliš nešetří. V Almině hledání pravdy nechybí ani mnoho míst věnovaných erotickým touhám či dobovým předsudkům kolem sexu. Alma se nevyhýbá bolestnému, ale zároveň mystickému líčení prožitku porodů i hlubokému zoufalství ze smrti vlastního dítěte a několika potratů. Smutky a vášně, živočišnost i transcendence – to vše tvoří extázi života, kterou Alma, navzdory manželově zákazu, hodlá zhudebnit ve svých písních.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Ecstasy , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Extáze: Román o Almě Mahlerové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

Runinka
16.08.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.Je v ní vidět,jak nemohly ženy být samostatné,i když chtěly.

Leona333
25.07.2023 4 z 5

Inspirativní, nadčasová, podmanivá, pestrobarevná, hravá, opojná, ale hlavně svá, je secese - Alma Mahlerová, tento její příběh...
Kniha mě nadchla. Zafungovala jako "divadelní kukátko", díky kterému jsem mohla nahlédnout a přiblížit si dobu, ne tak historicky vzdálenou... A Alma byla středobodem všeho, čeho se mnohým ženám té doby ani nesnilo.
Autorka, její styl psaní se mi líbí a proto si od ní, ráda přečtu i něco dalšího.


Eldar80
04.03.2023 4 z 5

Mně se to líbilo. Ale asi nemám srovnání. Biografická díla nečtu a ani podobné romány od ženských autorek. Musím však uznat, že je to skvěle napsané. Nejvíc oceňuji úplnou absenci hluchých míst.
Nemá to zbytečné dějové odbočky. Ale ani žádné jiné. Celé se to soustředí na život hlavních postav. O jejich době se toho moc nedozvíme. A to je velká škoda. Vždyť se jedná o konec historické epochy.
Končí dlouhé 19. století. Atmosféra je zajímavá tím, že se to odehrává v zemi, která už neexistuje a ve společnosti, která už neexistuje. Konec monarchie je blízko a tradiční společnost také končí.
Starý svět reprezentuje Rakousko-Uhersko a nový USA. Kdyby tam byl aspoň větší rozdíl mezi jejich kulturou, když tam ústřední pár střídavě žil. Historických souvislostí bylo málo. A přitom je to tak úžasné období.
Autorka čerpala z různých deníků a tak to působí věrohodně. Zkrátka věříte, že právě tahle se to mohlo odehrát. Sice se věnuje jen důležitým životním událostem, ale chybějící období nejsou vůbec znát.
Příběh je souvislý a celistvý. Asi mě to tak oslovilo, protože jsem neměl žádná očekávání. Pozitivní je normální chování postav. Vlastní fikci a skutečnou historii se autorce povedlo sladit výborně.
Koho zajímá úplný začátek 20. století nebo významné osobnosti Vídeňské umělecké scény té doby, tak určitě doporučuju. Jen počítejte s tím, že je to víc životopisné než historické a že je to podle skutečnosti. 85%

všechny komentáře

Související novinky (2)

Říjnové knižní novinky (22. - 28.)

22.10.2018


Blíží se Knihománie

08.10.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Extáze: Román o Almě Mahlerové v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených9x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit25x