Flotila světů přehled

Flotila světů
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21764/flotila-svetu-21764.jpg 4 22 22

Flotila světů série

1. díl >

Larry Niven se spojil s dalším významným autorem SF, E. M. Lernerem, s vynikajícím výsledkem - jejich předehra k Prstenci je snad nejlepším dílem celého cyklu. Kristen Quinn-Kovacs zaujímá vedoucí úlohu - zachránila předky z vesmírné lodi a poskytla jim nový svět. Výbuch supernovy a zničující radiace však přinutí Obyvatele k útěku. Berou si sebou i své planety - Flotilu světů. Kristen se vydává na průzkum a přitom narazí na dávno zapomenutou historii, a její objev otřese samotnými základy světů... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Fleet of Worlds


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Flotila světů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ludek.n
27.11.2023 4 z 5

Po řetězovém výbuchu supernov v centru galaxie hrozí Známému vesmíru zkáza. První na toto nebezpečí reaguje mimozemská rasa Loutkářů, která se s flotilou světů, jimž vévodí jejich Rodná, vydává do bezpečí. Jejich cesta však nebude tak přímočará a bezproblémová, jak si na jejím začátku Loutkáři představovali. Larry Niven odstartoval loutkářský exodus už v roce 1966 ve své povídce V jádru, kam vyslal Beowulfa Shaeffera. Jen o rok mladší je pak průzkumník Nessus, který se v povídce Neškodná zbraň postavil Kzinům po boku lidí. A s lidmi Ness pracuje i ve Flotile světů, jen jeho úloha je o poznání rozporuplnější a jeho sympatie k lidem méně vyhraněné. Co mi tak trochu nedávalo smysl, je na všechny strany proklamovaná nehrdinská povaha až zbabělost Loutkářů a proti tomu jejich agresivní chování vůči posádce Dalekého snu, zotročení jejich potomků a militantní záměry vůči Gw´othům. Možná je tato disproporce dána spoluautorstvím Larryho Nivena s Edwardem M. Lernerem, kde bych si tipnul, že prostředí, techniku a reálie definoval jeden a zápletku pak osnoval druhý z nich. Ať už je to ale jak chce, podařilo se jim napsat napínavý příběh, který má jiskru, opravdové hrdiny i chvilku k zamyšlení.

čef
06.11.2022 4 z 5

Vyspělá sci-fi kniha, autoři už toho předtím napsali mnoho. Pro mne však tento druh literatury moc není, fantazie už bývají vyčpělé a většinou jde jen o to, na jaké větvi vývojového stromu se ten který příběh nachází. Zde to vzali autoři z gruntu a stěhují planetární soustavy pryč z galaxie a mají proto hromadu problémů. Můj problém je, že mne to moc nebavilo.


Bašťák
14.04.2021 5 z 5

Součást světa Známého vesmíru. Oceňuji hlavně detaily ze života Piersonových loutkářů a jejich Flotily světů. Překvapením je existence Kolonistů a celé to dění kolem PR4 je docela zajímavé. Možná kdyby to psal jenom Niven bylo by to o trochu drsnější a temnější, ale i tak velmi dobrá sci-fi. Celkově nové setkání s Nessem mě dost bavilo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Flotila světů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených35x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x

Autoři knihy

Larry Niven
americká, 1938
Edward M. Lerner
americká, 1949