Kafka: Rané roky přehled

Kafka: Rané roky https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327154/bmid_kafka-rane-roky-axK-327154.jpg 5 50 50

Franz Kafka série

1. díl >

Monumentální trojdílný Kafkův životopis napsaný německým literárním historikem Reinerem Stachem je rozsahem, komplexností i významem zcela jedinečné dílo, považované v zahraničí za milník biografické literatury. Autor na něm pracoval celých osmnáct let, Kafku a jeho dílo prozkoumal v širokých dobových, společenských a literárních souvislostech. Přesto jeho dílo není určeno úzkému okruhu „kafkologů“. Naopak, Stachův styl je barvitý, živý a čtivý: jako byste četli strhující, napínavý román. První svazek zachycuje Kafkovo dětství a mládí, studia a prvních léta strávená v zaměstnání a zároveň vykresluje velkolepé dobové panorama spisovatelova rodného města, habsburské monarchie i celé střední Evropy. Kafkovy rané roky (1883–1911) rozhodně nebyly dobou pokojnou. Vznikala nová média a technologie – auta, první letadla, pásová výroba, telefon... to vše urychlovalo a měnilo život. Praha byla centrem vášnivých národnostních sporů a napětí, které se vybíjelo i na židovském obyvatelstvu. A uprostřed toho si citlivý Franz vybojovával cestu k duševní samostatnosti a k vlastní literární tvorbě – proti očekávání rodiny a nejednou i navzdory radám přátel.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kafka. Die frühen Jahre , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kafka: Rané roky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

BlueMind18
30.04.2023 5 z 5

Nedivím se, že Stachovi sepsání monumentálně pojaté třídílné monografii o Kafkovi trvalo osmnáct let, jak avizuje nakladatelství Argo na svých webových stránkách, s ohledem na množství pramenů, z nichž čerpal. Autor předkládá v prvním díle z mého hlediska čtivé, doširoka zaměřené vyprávění, jímž přibližuje čtenářům/čtenářkám nejen Kafku a jeho osobnost, okruh Kafkových přátel (především Maxe Broda), tak i společnost na přelomu 19. a 20. století.

Doba začátku dvacátého století byla mimo jiné dobou začátku aviatiky, psychoanalýzy, kinematografie, spiritualismu, stále latentně přítomného antisemitismu, Weiningerova ideologismu (fenomenologie???) o tzv. substanci ženství, počátků teorie relativity a Alberta Einsteina, který od 1. 4. 1911 zakotvil na rok na pražské německé univerzitě, teozofie a Rudolfa Steinera atd. O tom všem a o mnohém dalším se dočtete. Přiblížíte se o něco více poznání, v jaké době Kafka žil.

Popsáno je zde i osudové setkání s o rok mladším Maxem Brodem na pražské právnické fakultě, jejich přátelství, cesty do Itálie, Paříže, psaní, literaturaPřekvapilo mě, že na tehdy německé pražské právnické fakultě existoval německý spolek Čtenářský a řečnický klub německých studentů (tzv. Halle), kde se v tzv. sekci literatury a umění, kam se Kafka přihlásil, živě diskutovalo o literatuře, umění či filozofii (Max Brod tam např. vystoupil s přednáškou o Schopenhauerově filosofii).
Stachovo psychologizování, fabulace, interpretace Kafkových děl apod. mi vlastně vůbec nevadily.

imaginárno není pouhá říše stínů, nýbrž kosmos se zcela vlastními právy. (str. 92)

Moje štěstí, mé schopnosti a veškerá možnost být jakkoliv prospěšný závisejí odjakživa na literatuře. Stal jsem se úředníkem sociální pojišťovny. Nu a ta dvě zaměstnání se navzájem nikdy nesnesou a nedovolí, abych byl s oběma najednou šťasten. Nepatrné štěstí v jednom se stává velkým neštěstím v druhém. Napíšu-li někdy večer dobrou věc, jsem druhý den v úřadě jako v horečce a nic nevykonám. Toto zmítání sem a tam se stále zhoršuje. V úřadě navenek plním své povinnosti, své vnitřní povinnosti však nikoliv, a každá nesplněná vnitřní povinnost se stává neštěstím, které mě už neopustí (str. 423,424)

Mijagi
30.12.2021 5 z 5

Začínám mít tyto rozsáhlé biografie rád. Poprvé se mi to stalo nedávno u Jana Žižky od Petra Čorneje. Vtáhnutí do doby husitství, jako kdybych zmáčkl tlačítko na stroji času nebo četl hodně napínavý román. A nyní stejný zážitek u tohoto prvního dílu Kafkova životopisu. Stránky knihy měnící se v obrazy Prahy konce 19. století. Plovárny, kavárny, tančírny, literární kluby, školy, právnické kanceláře, vůně látek v obchodě Kafkova otce, počátek přátelství s Maxem Brodem, ale i bezstarostné rekreace v letoviscích poblíž Prahy či ve vzdálenějších lázních, cesta s přáteli do zahraničí, první láska. Víte, že Kafka byl vegetarián? A že si návštěvy u něj doma stěžovali na zimu, protože rád neustále větral? Reiner Stach vám o něm řekne opravdu hodně, nečekejte však nudný výčet životopisných údajů, protože v tomto případě společně s Kafkou na stránkách knihy ožívá celá doba, ve které žil.


Strnady095
12.05.2020 5 z 5

Jak autor píše - "Kafkův svět je nevábný a trvá dlouho, než se do něj vpravíme"...někdy to i docela bolí...ale tahle kniha Vás "ho" naučí číst...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kafka: Rané roky v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených10x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

životopisy, biografie Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Reiner Stach
německá, 1951
2017  92%Kafka: Rané roky
2017  94%Kafka: Roky rozhodování
2018  96%Kafka: Roky poznání
2021  72%To že je Kafka? 99 odhalení