Velký Gatsby přehled

Velký Gatsby
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2459/bmid_velky-gatsby-MHY-2459.jpg 4 4547 4547

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová však v éře prohibice do těchto sfér pronikli každý po svém a podobně se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „budoucnosti, jež před námi rok od roku ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lunarion

The Great Gatsby, 1925

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velký Gatsby. Přihlašte se a napište ho.

Annicka
28.09.2024 4 z 5

Mnoho lidí přede mnou tu píše, že se nedovedli vcítit do postav, které jim byly nesympatické... Mně také byli téměř všichni protivní. Společenská smetánka, která se baví jen povrchními večírky a není schopná nějakých hlubších vazeb. Ale to je možná to, co chtěl autor popsat, a podle mě se mu to povedlo.

MarqueeMoon
17.09.2024 3 z 5

Čaro u mňa spočívalo v štýle a forme. Príbeh ani postavy mi neboli príliš po chuti, no napriek tomu sú v knihe veľmi obratné a nápadité vety. Musím uznať jedinečný štýl a toto ma baví na veľkých autoroch. Mne tou nápaditosťou v tomto zmysle Fitzgerald pripomenul Steibecka a Wildea. Taký mix týchto dvoch ak to vôbec dáva zmysel, no tak to cítim a práve toto ma knihu donútilo napriek nezaujímavému deju takmer zhltnúť. Na druhý pokus by to možno boli 4 hviezdičky, no asi sa k tejto knihe nevrátim.

Paja11.11
22.08.2024 3 z 5

Z knihy jsem mírně v rozpacích a do konce jsem vůbec netušila, jak ji budu hodnotit. Prvních stran bylo zajímavých, ale poté mi přišlo, že děj se nerozvíjel, byl nezáživný a přestala jsem knihu vnímat. V polovině se to ale zlomilo, děj se rozvíjel a začalo se něco dít. Konec knihy byl nejzajímavější a probudil ve mně konečně nějaké emoce.
Myslím, že bylo taktéž těžké to, že mi hrdinové nesedli, vypravěč Nick byl jediný, který se mi líbil a ke Gatsbymu jsem si vybudovala alespoň malé sympatie až na konci knihy.
Druhá polovina knihy tedy můj pohled na děj zachránila, ale nejraději bych dala 3,5 hvězdiček.

Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)

05.03.2023

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020

Nové eknihy zdarma (březen)

02.03.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Velký Gatsby v seznamech

v Přečtených7 444x