Gronnyho dobrodružství přehled

Gronnyho dobrodružství
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523457/bmid_gronnyho-dobrodruzstvi-65167aa6a3b5f.jpg 3 22 22

Princ Gronny tráví většinu času v hlubokých lesích se svým vlčím přítelem, místo toho, aby se věnoval svým povinostem na královském dvoře. Přitom je z velmi váženého rodu, který patří do řádu Ochránců Srdce světa – prastarého Stromu, který zasadili samotní bohové. Členové řádu mají za úkol Strom chránit za každou cenu. Kromě léčivé energie, které z něj vychází, totiž tvoří i magickou bariéru, která od sebe odděluje dva světy: Callunu, svět živých, a Aucu, svět mrtvých. Po staletích kolem něj vyrostlo hlavní město Lex, které je domovem Ochránců. Auca je plná zla. Sem jsou vyvrženy duše těch, kteří za svého života páchali ohavné skutky, a také je domovem děsivých monster, která sem byla po příchodu bohů vyhnána z Calluny. Jeden z netvorů, temný nekromant, otevře trhlinu v bariéře a projde jí do světa živých. Začne si budovat obrovskou armádu nemrtvých s jediným cílem – zničit Srdce světa, všechno zlo vypustit z Aucy a nastolit chaos. A ten, na čí hlavu padne úkol zabránit zlu v ovládnutí světa, je Gronny...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gronnyho dobrodružství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Misty-K
05.05.2024 2 z 5

Musím hned na začatku dát bod za worldbuilding. Svět příběhu je detailně promyšlený, plný originálních konceptů a bytostí (a jejich skvělých ilustrací). Dokonce i pro fantasy typičtí elfové jsou zde ztvárnění odlišně.

Svět je nicméně nejen hlavním tahounem, ale také téměř jediným. Příběh, jenž se v něm odehrává, působí náhodně a zmateně, i když je přímočarý. A za to můžou z velké části postavy.

Vedlejší postavy jsou méně než archetypy, jsou statické, nudné, mohly by je zrovna tak nahradit kusy dřeva; když mají dvě vlastnosti, je to moc. Co se týče protagonisty, ten nějakou osobnost má - mohla se ale lépe projevit vzhledem k tomu, že je kniha vyprávěná retrospektivně z jeho pohledu.

Jenže jde i o to, jakým způsobem je vyprávěná - a to zkratkovitě. Spousta scén, kde se postavy sbližují, je jen shrnutá do pár vět, a pak se čtenář těžko stará o vztahy mezi nimi. A i když se autor někde více rozepíše, zdá se, jako by se vědomě snažil, aby byl jeho sloh co nejméně zajímavý.

Vraťme se ještě k ději. V jednom aspektu musím opět vyzdvihnout originalitu - a to ohledně faktu, že velká bitva ohrožující celý svět je vlastně jen záminkou k tomu, aby se ústřední skupina dala dohromady a vydala se na to opravdové dobrodružství. Podobné inovace je ovšem lepší zkoušet, když už je autor trochu vypsaný. Gronnymu by spíše prospělo dvě části příběhu více propracovat a vydat je samostatně.

Gronnyho dobrodružství je kniha plná promarněného potenciálu. Pokračování si přečtu s nadějí. Tento díl ale mohu doporučit jen ve dvou případech: pokud máte zálibu v "začátečnické fantasy" nebo pokud jste fanoušci postmodernismu a rádi hledáte v knihách reference na jiná díla.

veronikaJ36e
06.03.2024 4 z 5

Rozhodla jsem se pro tuto knihu, protože mám ráda fantasy a zaujala mě anotace. :)
Přestože jsem knize dala jen necelé 4 , velmi se mi líbila a od začátku do konce mě bavila. Chvílemi jsem měla pocit, že příběh dýchá podobnou energií jako Hra o trůny, i když je psána mnohem jednodušším stylem. To možná může někomu vadit, mě ale ne. Text byl čtivý a nikde jsem se v příběhu neztrácela.
Jednoduchost mi začala trochu vadit až ve druhé polovině knihy, kde bych si dokázala představit více zvratů.
Romantická linka nebyla ani potřeba, ale byla jen lehce a chápu, že jsou čtenáři (spíše čtenářky), kteří ji tam prostě potřebují.
Já bych ji viděla jinde a mám sto chutí napsat fanfikci, za kterou už uvidím tu reakci autora - nejspíš mi poděkuje za propagaci, ale vzápětí mě zabije za to, že si nedokážu pomoct a hned mi jede mysl takovým divným, zvráceným způsobem.


PawlušQa
08.02.2024 1 z 5

Knížku jsem získala v rámci spolupráce od autora Matyáš Tachecí. Velice si toho vážím a děkuji za možnost.

Příběh začíná tím, že princ Gronny spolu se svým věrným vlkem Drápem loví srnce. radost z úspěšného lovu zkazí náhlá změna počasí. Takže jsou nuceni se schovat pod skalním převisem, aby přečkali to nejhorší. Gronny to prospí a ráno je naštěstí nebe bez mráčku. Mohou se tedy vydat na cestu domů.

Na knížku jsem se docela těšila, podle anotace to znělo zajímavě a říkala jsem si, že by to mohl být takový návrat do světa fantasy. No ale úplně mě to nechytlo. Knížka je hodně popisná, což je fajn, ale nepůsobí to na mě moc dobře, připadá mi to občas i na sílu. Nápad na příběh není vůbec špatný, ale provedení krapet selhalo. Slovy manželova bráchy: Ruda dobrá, ale způsob těžby katastrofální. Už na prvních stránkách jsem se setkala s několika dost nelogickými věcmi a vše se jen nabalovalo. Děj byl trochu předvídatelný, ale to mi obvykle moc nevadí, neberu to jako nějaký problém, ale vždycky jsem ráda, když mě autor překvapí a dodá tím knize něco zajímavého. Tady jsem se s tím tolik nesetkala. Myslím, že se autor potřebuje prostě vypsat, projít si různé rady jak psát, pravidla atd a mohlo by to být super. Tohle mi kolikrát připomínalo slohovku z češtiny.

Další věc, co mě trošku překvapila a popravdě ne příjemně, bylo grafické zpracování. Obálka knihy je moc pěkná, ale ten vnitřek mi nesedl. Šedé okraje působí nic moc a tomu zdobení to škodí. Ilustrace uvnitř mě moc nezaujaly, ale nadpisy kapitol jsou pěkné. Kdyby to bylo jen s těmi nadpisy a ornamenty u čísla stran, myslím, že by to působilo rozhodně lépe. A v neposlední řadě kniha prostě nevoní jo jsem asi divná, ale tu vůni nových knih miluji a tady mi to spíš připomnělo nějakou učebnici

Je mi líto, že dávám takové hodnocení. Snad v budoucnu se autor víc vypíše a třeba další knihy naplní potenciál, který mají. Manželův brácha by dal 1 packu, já si nejsem stále jistá. Ale ta 1,5 je asi za mě vypovídající.

1,5 / 5

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gronnyho dobrodružství v seznamech

v Přečtených21x
v Doporučených1x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Autorovy knížky

Matyáš Tachecí
česká, 2000
2024  55%Gronnyho dobrodružství