Grónské mýty a pověsti přehled

Grónské mýty a pověsti
https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57025/bmid_gronske-myty-a-povesti-Bi2-57025.jpg 4 58 58

Inuité znali mnoho pověstí a mýtů, které si navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají. Čtenář navyklý na schéma tradičních pohádek a pověstí bude asi překvapen jejich bezděčnou drsností a krutostí, ke které bude často marně hledat morální opodstatnění nebo odpovídající trest. Vše co bylo výše napsáno bezprostředně vystihují výborné ilustrace nezaměnitelného Martina Velíška.... celý text

Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: , Argo
Originální název:

Myter og Sagn fra Gronland I-III; Inuit Fortaeller; Gronlaendernes sagn og myter I-III


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Grónské mýty a pověsti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

alkuluku_blog
05.02.2024

Četla jsem před lety, takže se svěřím jen s jednou nahodilou vzpomínkou - netušila jsem, co všechno jde vyrobit (a sníst...) z tuleně.

freejazz
30.09.2023 5 z 5

šťavnaté a neprikrášľované tradované príbehy, z ktorých sa vyvinuli známe ságy. a k tomu naturalisticky brutálne ilustrácie. takže keď som túto knihu objavil na burze, chňapol som po nej. čítal som ju pred pár rokmi, medzičasom som sa zoznámil s jej prekladateľom a teším sa, že sa s ním stretnem opäť o pár dní.
odporúčam všetkým, čo už majú dosť farbotlačovín.
navyše pri čítaní týchto príbehov začínam lepšie chápať celú severskú literatúru.


LukasB.453
14.04.2023 5 z 5

skvělá kniha (doporučuji číst zároveň Freuchenovo Moje mládí v Gronsku, ostatně, byli tam mnoho let spolu a potkávali ty samé inuity) a Velíškovy ilustrace jsou jedním slovem kongeniální. my tady u nás žijeme v jakési erbenovsko-němcovské zvrácené představě o tom, co je to pohádka či pověst, o tom, jak to musí být napínavý příběh a hlavně musí být hepík pro toho, kdo porušil všechna pravidla - a to je pěkně prosím hloupost, pověsti, pohádky a mýty jsou na světě proto, aby se předávaly z generace na generaci a potvrzovaly, že je svět v pořádku a že je třeba ctít jeho řád (ježibaba má prostě jeníčka a mařenku upéct a sežrat a šmytec, nemají se co sami potulovat po lese a ničit bez ptaní cizím lidem chaloupky)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Grónské mýty a pověsti v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x