Guláš pro Masaryka přehled

Guláš pro Masaryka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194999/gulas-pro-masaryka-194999.jpg 4 67 67

Guláš pro Masaryka je zčásti fiktivní rodinnou kronikou vyhlášené hostinské z jihomoravských Židlochovic, která skutečně vařila guláš pro prezidenta T. G. Masaryka. Kuchařka Poldinka je ale jen jednou z těch obyčejných ženských, které dokáží své blízké pokaždé chránit tím nejprostším způsobem – i uprostřed nejhorší válečné bídy, za epidemií a požárů postaví na stůl mísu s gulášem. A na pozadí této kroniky „bouří" velké dějiny, probíhá národní obrození se svými spory, obě války, Osvětim. V Blouzněních o Vlasti, o Divadle, O Republice a Lepších Zítřcích, které román prolínají, se autorka také kriticky dívá na nedotknutelné národní mýty a idoly naší novodobé historie. Ptá se, jak jinak by se třeba naše dějiny vyvíjely, kdyby věc národního obrození nevzala za svou jakási kávová společnost básníků, kteří si národ vysnili jako literární postavu? Proč horliví vlastenci raději uvěřili padělkům, i když je před podvrženými Rukopisy varoval už sám Josef Dobrovský? A proč se celá desetiletí hádali nad Národním divadlem? Proč studenti uspořádali za hilsneriády štvanici na svého profesora T. G. Masaryka a titíž studenti ho pak nadšeně vítali jako Presidenta Osvoboditele? A zaplatil skutečně Masaryk z peněz, které byly určeny pro Čs. legie, atentát na Lenina? Byl Edvard Beneš agentem NKVD? Nebyl nakonec vznik samostatného Československa historickým omylem? A umíme se dnes, po sto letech, vyrovnat s tak provokativními otázkou?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Guláš pro Masaryka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

petrarka72
01.02.2024 4 z 5

Pěkná práce. Příběhy malých lidí ve velkých dějinách od bitvy u Hradce Králové (1866) po soud s Miladou Horákovou. Koláž/ guláš informací, kabaretních výstupů, dramatickych scén, dopisů, novinových článků a hlavně životů kuchařky Anny, vojáčka Leopolda, sestry Hermíny, doktora Pittermanna, šikovné Poldinky, kavárníka Vojtěcha, pilné Běly, vidoucí Pavlínky a mnoha dalších. A taky Prahy, Vyškova, Židlochovic... S osobními komentáři autorky/ zapisovatelky, s odstupem a přemýšlením nad "pravdami" toho téměř sta let. Je to takové popové čtení- díky za ně.

Jája92
17.01.2023 4 z 5

Dle hodnocení jsem neočekávala nic závratného. Ale svým zvláštním způsobem mě kniha dokázala zaujmout.
Možná bych změnila název knihy. Příběhy obyčejných lidí na pozadí důležitých historických událostí naší země mě upoutaly. Ale musím se přiklonit k ostatním, že tato kniha měla být spíše rozdělena na dvě knihy nebo dvě samostatné části.
Příběh Poldinky, její mámy a posléze rodiny Poldinky mě chytl za srdce. Je pravda, že konec knihy mi přijde už uspěchaný a najednou se přeskočí x let jako nic.
Ale je tam tolik zajímavých informací...
I když jsem měla v úmyslu knihu poslat dál, nakonec si ji nechávám ve své knihovně, abych se opět časem mohla pohroužit do pohnuté historie.


Ctv
22.05.2022 3 z 5

Rozhodovala jsem se mezi 2 a 3 hvězdičkami, nakonec jsem dala 3 z úcty k práci, které musela kniha paní Štráfeldovou stát. Mně se to ale nečetlo dobře.
Celá knížka mi tak trošku připomíná pověstný dort, který pekli pejsek s kočičkou. I když do něj dali samé dobré ingredience, tak dohromady to neladilo a nedalo se to jíst.
Podle mého názoru je kniha prostě překombinovaná. Celým dílem nás provází příběh Poldinky a její rodiny. Bohužel ale bylo ho tam málo a byl takový letem světem, protože většinu prostoru zabíraly různé vsuvky a odbočky, které popisovaly historické okamžiky našich a evropských dějin. Často jsem se v tom ztrácela. Jen se člověk dostal do nějakého děje nebo příběhu, tak bum, konec a najednou se zase píše o něčem úplně jiném. Skákalo se v čase, řada informací se naťukla dopředu, dopověděla se někde úplně jinde. Bylo by lepší, kdyby autorka prostě pořádně zpracovala příběh Poldinky a své vzdělávací ambice přetavila v samostatnou knihu pojednávající o historii českého národa. Neboť ty pasáže o hisorických souvislostech umí paní Štráfeldová napsat moc hezky.
Celá kniha se táhne a ke konci najednou jako by spisovatelce došlo, že má omezený počet stran. Takže frk frk frk, na jedné stránce najednou přejeme od konce války až po vraždu Milady Horákové a the end.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Guláš pro Masaryka v seznamech

v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených6x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit5x