Havraní spolek přehled

Havraní spolek https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535102/bmid_havrani-spolek-660297ba8173e.jpg 4 348 348

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak se Blue klukům radši vyhýbá. Jenže pak se objeví havraní kluci, čtyři studenti elitní školy, které vede přitažlivý Gansey. Hrozba smrtícího polibku je najednou mnohem reálnější. Společně navíc řeší záhadu pohřbeného krále a světy živých i mrtvých se začínají zlověstně prolínat.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 27.05.2024
Romány Fantasy Dívčí romány
Bude vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Raven Boys , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Havraní spolek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (79)

knihomolkaŠárka
předevčírem 3 z 5

Knihu jsem četla jako reading copy obdrženou v rámci spolupráce s AlbatrosMedia.

3,5

Mám dočteno a já vám nějak nevím. Rozhodně jsem měla od knihy obrovská očekávání, jelikož jak už jsem říkala předem, znám autorku a zbožňovala jsem dříve její styl psaní. Od této knihy jsem však očekávala něco mnohem víc. Možná jednodušší vyprávění v ich formě, jenom jednoho vypravěče a hlavně popisy, které mi vše vysvětlí. A právě s nimi jsem měla problém. Kniha se krásně četla, ale některé fráze mi přišly nešťastně zvolené a tak trochu se bojím, že to bude překladem. Navíc i děj byl v mnohých momentech až moc očividný, ale zas tu máme fajn atmosféru, zajímavé prohnutí světa mrtvých a živých a především postavy, které v sobě ukrývají potenciál, jenž doufám, že autorka v následujících dílech rozvine. Takže i když z příběhu nejsem úplně nadšená, vlastně mě bavil, ale něco tomu chybělo.

simona4926
02.05.2024 4 z 5

První díl fantasy série 'The Raven Cycle' - Havraní spolek přečten v rámci spolupráce s @humbook. V první řadě začnu poděkováním humbookblogerkám za poskytnutí knihy! #humbookblogeři #spolupráce #recenznívýtisk

V druhé řadě bych ráda představila hlavní protagonisty - Blue (btw. jméno ), narozenou do rodiny jasnovidců, a Ganseyho, zkoumajícího elektromagnetická pole. Obě tyto charakteristiky čtenáře uvádí do děje, včetně rozlišení kapitol z holčičího a klučičího pohledu. Blue bylo předpovězeno, že až políbí svou pravou lásku, tak hoch zemře. Z tohoto důvodu se vyhýbá veškeré mužské společnosti. Co ale osud chce, to dostane, proto do Blueiny cesty "připlete" havraní hochy - skupinu studentů elitní školy, jdoucí po stopách staré legendy. Blue se rozhodne přidat k tomuto vyšetřování, na vzdory obrovskému riziku, kterého si je plně vědoma. Společně postupně odkrývají působení elektromagnetických vln, tajemství dávné minulosti a magii. Pojďte mladé hrdiny doprovodit na cestě za dobrodružstvím.

A teď nějaké motivy, které by mohly přitáhnout váš zájem - jasnovidectví, duchové, vyšetřování smrti, paranolmální jevy, prvky gotické fikce (vědecký přístup k nadpřirozenu, privilegovaná soukromá škola, temné izolující prostředí, několikanásobná symbolika havrana atd.), první láska.

Po dočtení jsem přemýšlela, jaký dojem z knihy mám. Četla se sama, je velmi příjemná, jazyk je jednoduchý a plynulý, ale vzhledem k mému věku byli hrdinové až příliš mladí (okolo 16 let). Podobný pocit jsem měla například ze Stranger Things - líbilo se mi to, ale když je mi skoro třicet, už přeci jen vyhledávám dospělejší knižní hrdiny. Ale jako zvídavá oddychovka je kniha velmi povedená.

Hodnotím 8/10


Jaehyun
04.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Pořád nevím, zda dát 3,5 nebo 4 hvězdičky.

Na začátku knihy jsem se moc nechytala, hlavně u Ganseyho částí, Glendowera a geomantolických linií. Postupně to ale začalo být zajímavé a dost se mi zalíbilo to téma, nejvíce prostředí lesa, který mění roční období a šeptá latinou a to tajemno kolem Noaha. U něj mi bylo jasné, že s ním není něco pořádku, částo na něho všichni zapomínali, občas se někde objevil a zase mizel. Na konci se mi vlastně potvrdilo to, co jsem si celou dobu myslela.
Všechny postavy byly jinak fajn, nejvíce mě zaujal věčně naštvaný Ronan s tím svým havranem a Adam u kterého by mě zajímalo, co se s ním na konci vlastně stalo, zda skončil jako Noah nebo ne.

Dost by mě zajímalo pokračování ale až pozdě jsem si všimla, že další díly u nás nejsou přeložené a asi už ani nikdy nebudou, z čehož jsem docela zklamaná. Ve slovenštině to číst nechci a k originálu se asi hned tak nedostanu.
Pokud se tedy na Havraní bratrstvo chystáte, tak se s českou knížkou ani neobtěžujte a běžte si přečíst originál. Už i proto, že v originále jsou jiná jména než v českém překladu (Lila - Blue, Roup - Whelk) a měli byste z toho v hlavě guláš.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Havraní spolek v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených464x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených43x
v Knihotéce225x
v Chystám se číst490x
v Chci si koupit123x
v dalších seznamech12x