Hawking přehled

Hawking
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445567/bmid_hawking-v5t-445567.jpg 4 45 45

Stephen Hawking byl geniální fyzik a kromě toho také velmi zábavný člověk, který měl rád společnost a byl velmi oblíbený – tato kombinace vlastností ho vlastně předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou. V jedenadvaceti letech mu bylo diagnostikováno vzácné neurodegenerativní onemocnění, které omezilo jeho schopnost se pohybovat a mluvit, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl. Přestože mu lékaři předpovídali jen několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky. Po vydání knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal i popkulturní ikonou: objevil se například v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku, vždy ale také vystupoval jako přední obhájce práv tělesně postižených. Spisovatel Jim Otaviani a kreslíř Leland Myrick ve svém komiksu přibližují čtenářům nejen životní osudy velkého myslitele a veřejně známé osobnosti, ale především příběh člověka, který se za těmito identitami skrýval.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Grada
Originální název:

Hawking


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hawking. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Kverulant
12.05.2023 3 z 5

Komiksová biografie o Hawkingovi je past - je totiž především o tom, jak se vyvíjely jeho teorie během let a jak jeho práci pomáhala rozvíjet vědecká komunita, jak je fascinující bádání. V menší míře je vedle toho prezentován stručně jeho osobní život, ale bez detailů, které by z něj vytvořily klasický příběh vyvolávající emoce a zjevně je to v souladu s vědcovou filozofií a přáním. Pokud tedy nemáte rádi fyziku a nerozumíte jí, samotný "příběh" vám zřejmě nabídne pramalou čtenářskou satisfakci.

AlčaH
07.04.2023 4 z 5

Povedený grafický román o životě Stephena Hawkinga, ze kterého jsem se dozvěděla hodně informací o tomto svém oblíbenci. Hawking byl opravdu geniální člověk, jehož způsob přemýšlení byl naprosto fascinující, a který i přes výrazný životní handicap dokázal neuvěřitelné věci.

Dílo přibližuje nejen jeho životní osudy ovlivněné vážnou nemocí, ale ve velké míře se věnuje také jeho vědecké práci - najdeme zde třeba vysvětlení některých jeho teorií, základy kosmologie, ale i další zajímavé informace z příbuzných oborů. To vše je podáno se značnou odborností, kvůli které může být čtení někdy o něco složitější (já to tak měla a musela jsem si čtení dávkovat, abych měla na všechny ty nové poznatky čerstvou hlavu). :) Kresba je velmi pěkně udělaná a hraje všemi barvami, z mého pohledu skvěle doplňuje právě ty více odborné části a přispívá k jejich lepšímu pochopení.

Jedná se prostě o jedinečný kousek, který určitě ocení všichni nadšenci do fyziky a vesmíru či fanoušci Stephena Hawkinga.


pfa
26.06.2022 5 z 5

Je to pro mě patrně taková premiéra, takovýto obrazový naučný román. Ale po mírných prvotních obavách musím říct, že jsem nadšený a spokojen...
Vskutku velmi zajímavé a fundované čtení, vlastně koukání (jak by to správně řekli praví komiksáři?) o životě Hawkinga a kosmologii a teoretické fyzice v nezvyklém, ovšem příjemném podání. Super.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

15.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hawking v seznamech

v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit10x