Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky přehled

Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503790/bmid_hebrejky-biblicke-matky-demonky-kra-iHW-503790.jpg 5 54 54

Kniha Jana Fingerlanda není jen dalším vyprávěním o osudech biblických žen. Usiluje o něco jiného. Zkoumá, jak tyto příběhy v průběhu staletí chápali rabíni, křesťanští teologové nebo různé sekty, jejichž interpretace byly časem potlačeny nebo zapomenuty. Autor knihy se ptá, co mohou dodat novodobé obory, jako antropologie, lingvistika nebo psychoanalýza. Co z původního obsahu skrývají, nebo přinejmenším rozmělňují novodobé překlady. A jak příběhy biblických žen interpretovali umělci, ať už malíři, filmaři, nebo spisovatelé. Dochází přitom k překvapivým závěrům, které se v mnohém stavějí proti obecně tradovaným výkladům. Text knihy dokumentuje rozsáhlý obrazový materiál.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

666Jitka
11.05.2024 5 z 5

Skvěle pojaté příběhy vybraných významných biblických žen ze Starého i Nového zákona - dalo by se říct, že je to taková sonda nebo studie, která jednotlivé příběhy slavných žen, jejichž jména jsou více či méně známá dodnes, zkoumá z několika různých aspektů jako jsou např. doba v níž žily, jak vnímání jejich osoby pozměnily historie a náboženství, jejich pohnutky a povahy, jejich odraz v umění apod. Částečně je autor podrobuje zajímavé psychoanalýze a tím tato studie získává další level pozoruhodnosti. Kniha se mi moc líbila a dozvěděla jsem se spoustu nových informací.

jiri77
11.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka, naprosto skvěle napsaná literatura faktu, která je stravitelná pro všechny. Kdo by neznal Evu, Máří Magdalénu, Marii, Dalilu nebo královnu ze Sáby a mnoho dalších žen ,a ještě se mnoho dozví o životě těchto a jiných ženách, které se zapsaly do historie. Čtení knihy mě hodně bavilo, a užíval jsem si krásnou a poučnou obrázkovou část knihy, která je též velmi zdařilá. Za mě krásná a poučná kniha, kterou mohu jen doporučit !


Čičolina
09.11.2023 3 z 5

Tak jsem si oprášila znalosti Bible a cítím nelad.Něco jako ztrátu iluzí. Nejsem věřící,ale některé biblické události jsem si hezky idealizovala. No nic, kniha je zajímavá a čtivá pro věrce i nevěrce, pro znalce i neznalce výtvarného umění,leč pro neznalce Bible asi úplně marná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených6x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst110x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

historie, dějiny ženy příběhy Bible judaismus Magnesia Litera

Autorovy knížky

Jan Fingerland
česká, 1972
2022  93%Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky