Historie trestu smrti přehled

Historie trestu smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406684/bmid_historie-trestu-smrti-MA9-406684.png 5 148 148

Aktualizované vydání (v knize uvedena chybná ISBN 80-86182-05-3 a 80-7176-812-X). Bohatě ilustrovaná publikace shrnuje vývoj hrdelního trestu od starověku po současnost. Francouzský publicista mapuje uplatňování trestu smrti v různorodých historických obdobích a kulturách. Závěrečná kapitola je věnována aplikaci absolutního trestu v českých zemích od středověku po jeho zrušení roku 1990. Kniha je doplněna aktuálními údaji o používání hrdelního trestu ve všech zemích. V knize uvedena chybná ISBN 80-86182-05-3 a 80-7176-812-X... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rybka Publishers , Knižní klub
Originální název:

Peines de mort , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Historie trestu smrti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

MoniMonika
05.05.2024 5 z 5

"Historie trestu smrti" od Martina Monestiera je fascinujícím a zároveň znepokojivým průzkumem světa poprav a trestání, od starověkých dob až po současnost. Tato kniha nás provází temnými zákoutími lidské historie, kde se stín smrti odráží v osudech těch, kteří byli odsouzeni k nejvyššímu trestu. Monestier, známý pro svou odvahu a zálibu v kontroverzních tématech, zde odhaluje metody, motivy a důsledky trestu smrti ve všech jeho podobách.

Kniha se skládá z dvanácti kapitol, každá zaměřená na určitý aspekt trestu smrti v různých epochách a kulturách. Autor nás provádí od starověkých popravních ceremonií, přes středověké praktiky, až po moderní způsoby poprav, jako je elektrické křeslo nebo smrtící injekce. Monestier nešetří detaily a jeho popisy jsou často explicitní a šokující. Zobrazuje brutální povahu trestu smrti, ale také zkoumá morální a etické otázky, které ho obklopují.

Kniha je propletena historickými fakty, příběhy odsouzených a ilustracemi, což umocňuje její temnou a přitom poutavou atmosféru. Monestierovy kapitoly nám představují nejen různé způsoby poprav, ale i pozadí politických a náboženských motivací, které vedly k jejich provádění. Autor přitom nezastírá své přesvědčení, že trest smrti je nelidský a barbarský, a jeho kritický tón je jasně cítit.

"Historie trestu smrti" není knihou pro slabé povahy. Některé pasáže jsou velmi drsné a mohou u čtenářů vyvolat silné emoce. Avšak právě tato otevřenost a bezprostřednost dělají z knihy fascinující a poučné čtení. Monestier nám připomíná, že trest smrti je nejen otázkou spravedlnosti, ale také svědectvím o lidské krutosti a nespravedlnosti. Pokud vás zajímají temné aspekty historie a lidského chování, tato kniha je pro vás. Bude vás nutit přemýšlet nad etickými otázkami a zvážit, jak daleko je společnost ochotna zajít ve jménu spravedlnosti.

vvikingg
23.04.2024 5 z 5

Na tuhle knihu mě upozornil kamarád, mám rád literaturu faktu. Velmi zajímavé a morbidní čtení, drsné je co člověk nevymyslí, aby muka odsouzenci před smrtí ještě zintenzivnil. Odborníky byli asiati - Japonci a Číňané pro ty bylo důležité aby muka před smrtí byla krutá a byly i důležitou součástí trestu jejich krutost k lidem i zvířatům je pověstná. I když kniha je staršího data je zajímavá, pár stránek na konci knihy je věnováno katovskému řemeslu v Čechách. Za prostudování stojí i tabulky kde je povolen trest smrti, v Súdánu je povolen trest smrti, pověšením, zastřelením, ukamenováním, ukřižováním na konci 21. století, není to jediný islámský stát kde se středověké tresty stále používají.


kamigava
11.04.2024 3 z 5

Co si z knihy odnáším? Že každý způsob popravy nemusí znamenat rychlou a jistou smrt, ani zastřelení do hlavy nemusí vyjít... Kdo se chce oběsit, tak tu najde i tabulku, jak má být dlouhý provaz, aby se mu zlomil vaz, ale neutrhla hlava. Z knihy určitě mrazí, to jo, ale že by to bylo fakt brutální počtení, to ne. Jsou tu staré obrázky, spíše černobílé malby než barevné fotky. Žádnou krev tu neuvidíte. Dodatek o katovském řemeslu u nás mi přišel dost suchý a nezajímavý. Je to sice 30 let stará kniha, ale stále má svou hodnotu. Zmínil se mi o ní jeden policajt u podání vysvětlení. :D Hodnotím to stejně jako Dějiny sebevražd. 3/5

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Historie trestu smrti v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených216x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených16x
v Knihotéce129x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech4x