Hitlerův národní stát přehled
Götz Aly
Historická studie. Analýza fungování sociálního systému nacionálně socialistického režimu v Německu v letech 1933-1945. Finanční a daňová politika Třetí říše. V myšlenkově závažné knize klade autor zásadní otázku: jak mohl nacionální socialismus získat mezi Němci tak vysokou míru podpory? Odpovědi hledá Aly v oblasti líbivé sociální politiky nacistického režimu. Výdaje v sociální oblasti, stejně tak jako ohromné částky na zbrojení a na udržení finanční stability Říše nešly na vrub německých daňových poplatníků, ale byly kryty z jiných, vnějších zdrojů: byly získávány vyvlastňováním židovského majetku, loupeživým způsobem vedení války, devastací a vykořisťováním okupovaných území. Publikace se zabývá zásahy státu do sociální sféry, věnuje se rovněž daňové a finanční politice nacistického Německa v letech 1933-1945 a osvětluje strategie nacistů, pomocí kterých získávali finance z arizace majetku na okupovaných územích. Jak píše autor, holocaust je třeba analyzovat jako nejdůslednější masovou loupežnou vraždu moderní historie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hitlerův národní stát. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Hitlerův národní stát v seznamech
2006 | „Konečné řešení“: Přesun národů a vyhlazení evropských Židů |
2007 | Hitlerův národní stát |
2024 | Proč Němci? Proč Židé?: Rovnost, závist a rasová nenávist 1800–1933 |
Kdo nechce mluvit o výhodách pro miliony obyčejných Němců, ten by měl o nacionálním socialismu a holocaustu mlčet.
Knížka je brilantní analýzou loupeživé finanční politiky Třetí říše a jejich politických dopadů. Pro každého nadšence do druhé světové války je její přečtení povinností.