Holomráz přehled

Holomráz https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55519/mid_holomraz-65a1076445b12.jpg 4 323 323

Wolrich je nejmocnější kouzelník na světě. Absolvent Hexagonu, mág, který létá vzduchem, krotí draky, chrlí oheň a nechává mizet lidi lusknutím prstů. A pokud tomu věříte, jste přesně takoví kořeni, za jaké vás Wolrich považuje. Protože Wolrich je ve skutečnosti lhář, zloděj a podvodník. Do opravdového čaroděje má stejně daleko jako do ušlechtilého hrdiny. Jenže i lhář, zloděj a podvodník se občas ocitne v situaci, která hrdinstvím nepříjemně zavání. Wolrichův svět je nebezpečné místo nabité zákeřnými barony, nemilosrdnými vládci podsvětí, sebezohavenými členy náboženských kultů, výkonnými katy, otravnými dětmi, kanibalistickými liliputány, podezřele přátelskými pedofily, zuřivě plenícími armádami a skutečnými kouzelníky, co vypadají jako somráci. V takovém světě se často stane, že i cynický hochštapler jako Wolrich má příležitost někoho zachránit. Někdy jednoho člověka - a někdy dokonce celou říši. A nejhorší je, že kolikrát z toho ani nekoukají žádné prachy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holomráz. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (57)

borufka
15.03.2024 4 z 5

Wolrich je sketa, zmetek, totální hajzl, ale co bychom s jeho životní zkušeností čekali, že:-). Ale stejně udělá nakonec to, co je třeba, i když se tím nestane o nic sympatičtější. Pan Kopřiva je zvláštní autor, ale víte co, já ho mám ráda, on si totiž na nic nehraje, tedy pokud si nehraje na autora, kterému jsou jeho postavy úplně ukradené, protože on je potřebuje jen použít, využít a zneužít ve prospěch příběhu, a nějaké jejich vztahy, emoce, vývoj, to je fakt úplně buřt... Asfalt lepší, ale užila jsem si i tak, výborné byly bonusové povídky.

IHT
14.12.2023 4 z 5

Sbirka "povidek", ktera ve finale pusobi ponekud nesourode. Ty bonusovky jsou pekne, ale mohly pockat v supliku, az jich bude vic.
Mistr Wolrich je standardnim antihrdinou literatury pro dospele. Kdyz uz ctenare nebavi klasicti hrdinove typu Supermana ci Mirka Dusina, kteri si vystaci s Kantovskou primocarou etikou a drzi se jednoduchych imperativu, tak se muze pokochat vnitrni rozervanosti Batmana, Wolricha a dlouhe rady drsnych detektivu...
Wolrich i v teto spolecnosti kraluje a sve antihrdinstvi nedemonstruje jako rada jinych pouhou zalibou v koureni, chlastu ci sexu, ale jde na dren. Je tak trefny a opravdovy, ze je fakt tezke s nim sympatizovat. Nastesti(?) lze aspon obdivovat jeho britky smysl pro humor a chytrost.

Doslov je nadherny :-)


Micho86
05.11.2023 5 z 5

Štěpán Kopřiva se opět vyznamenal, fantasy se nebojí a ani by neměl, protože bych řekla, že mu to celkem jde.
Příběh je rozdělen do tří etap, z nichž každou hlavní postava prožívá v jiné fázi života, a do několika povídek.
Povídky mě vůbec nebavily, ačkoliv ta poslední to trochu zachránila, a potom doslov od mistra Jiřího Pavlovského byl naprosto geniální.
Wolrich je vážně zajímavá postavička a autor se s ní k mému překvapení vůbec nemazlil; v současném světě by se tenhle vynalézavý podivín určitě neztratil a nejspíš by dokázal oblbovat nešťastníky ve svém okolí způsoby, které dosud ještě nikoho nenapadly.
Drtivou většinu stránek zabírá hlavní povídka Holomráz, kde je Wolrichovi 61 let a musím říct, že nejsem zvyklá fandit pohybově omezené postavě takového věku, ale Kopřivovi se stejně nějakým způsobem povedlo mě k tomu přinutit a nemůžu říct, že bych byla z téhle knížky zklamaná, naopak, takže doporučuji.:)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Holomráz v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených457x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených27x
v Knihotéce186x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

česká fantastika

Část díla

všech 6 částí díla

Autorovy další knížky

Štěpán Kopřiva
česká, 1971
2009  84%Asfalt
2015  87%Rychlopalba
2019  92%Křížová palba
2014  76%Aktivní kovy
2010  82%Holomráz