Hory shora přehled

Hory shora
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146924/hory-shora-pribehy-ze-sedmi-osmitisicovek-146924.jpg 4 54 54

Příběhy ze sedmi osmitisícovek Fotografická publikace mapuje dosavadní horolezecké úspěchy jednoho z předních českých horolezců, Radka Jaroše. Kniha přináší přehled Jarošových horolezeckých expedic proběhnuvších v letech 1998-2005. V tomto období podnikl jeden z našich nejznámějších dobyvatelů hor celkem sedm "výletů" v rámci svého tažení za ziskem tzv. "koruny" pro toho, kdo pokoří všech 14 světových osmitisícovek. Cílem cest byly vrcholy Mount Everest, K2, Kančendženga, Čho Oju, Šiša Pangma a Nanga Parbat. Působivé líčení dramatických okolností úspěšných i neúspěšných výstupů tvoří spolu s dechbrajícími fotografiemi neodolatelnou kombinaci pro milovníky horolezectví, dobrodružství a kvalitně zpracovaných obrazových publikací.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hory shora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Ada0004
06.12.2023 4 z 5

Ráda jsem s Radkem lezla po tak těžkých horách z tepla domova. Děkuji za zprostředkování s krásnými fotografiemi. Už se těším na další jeho knihy.

haki34
18.12.2021 4 z 5

moje dalo by se říct druhá Jarošovka - přečetla jsem už Hory, má panenko...
co mě hned praštilo do očí, byl styl psaní. Jelikož se nám lezecké literatury doma promele hodně, na toto téma dokonce máme vyčleněné 2 poličky v knihovně, je s čím srovnávat. A hned tak námatkou mě napadli dva podobní velikání českého lezení, od kterých jsem něco za poslední rok četla -- Joska Rakoncaj a Mára Holečer...jak to ti kluci mají diametrálně odlišné. Mára, který vše podá se svým šibeničním humorem, protká přírodní lyrikou, že zapomenete na to, že vlastně týden někde dřepěl zasekaný s jednu tyčinkou Mars, a jen tak mimochodem hvízdl nějaký hezký prvovýstup.. Rak - člověk velmi racionální a realistický, kde parádní kniha o jeho výstupech vyzněla tak trochu technicky a neosobně.
A teď Radek Jaroš a jeho věčné horko, zima, svlékat, oblékat, trpěli jsme...a za chvíli opět horko, zima, svlékat, oblékat, trpěli jsme. A pak proloženo strachem z terénu, který má zdůraznit Radkův respekt ke stěně a horám, a pak se opět potíme, svlékáme, klepeme kosu a trpíme. Závěr - protrpěné výkony. Fotografie super, ale také neopoměl zdůrazňovat 100tisícovou kameru v několik výstupech a také zkřehlé omrzající prsty při focení. Ou a produkt placement musel být - sponzor je sponzor - ale číst o výstupu ve flisce Hi-tec mi trochu rvalo uši. Chápu, asi fakt musel. Ale já taky musím :)

Takže zhrnu - výkony super, čtení utíká, obrázky fajné, ale za moje zmíněné výtky (zejména věčné utrpení) hvězda dolů...a jsem zvědavá na druhý díl...

a když nebudete vědět, co na sebe, jeden chytrý citát z knihy na závěr : "Na horách ještě nikdo na horko neumřel"


Inferion7
09.02.2020 5 z 5

Čas, dřina, utrpení, vztek, otočka zpět na BC, čekání a pak celé znovu a nakonec dosažení vrcholů jednotlivých hor. To vše kvůli pobytu na vrcholcích trvajícímu pouhých několik desítek minut. Obdivuhodný je pro mě zejména "neustálý" a vytrvalý návrat ke K2. Kniha se čte dobře, na fotky se kouká parádně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hory shora v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

horolezectví

Autoři knihy

Arnošt Tabášek
česká, 1952
Radek Jaroš
česká, 1964