Hra na druhou přehled

Hra na druhou https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451380/bmid_hra-na-druhou-ZE5-451380.jpg 4 96 96

Sedmatřicetiletá Nela, matka dvou kluků, se po letech potkává se svou spolužačkou ze střední školy Romanou. Romanin devatenáctiletý syn Ben se do Nely zamiluje. Hraje fotbal, stejně jako Nelini synové. Cestou ze soustředění havaruje s mladými fotbalisty autobus a hrozí, že Ben přijde o nohu. Nela zabojuje a žádá svého spolužáka lékaře, aby se pokusil Benovi nohu zachránit. Nela se nerovnému vztahu brání, je si vědoma věkového rozdílu a přes veškerou snahu Benovi nakonec podlehne. Naivně tak učiní v domnění, že tím přispěje k jeho rehabilitaci. Ben se po čase postaví znovu na nohy a díky své ctižádosti se vrací zpátky na hřiště. Příběh je vystavěný na vývojové křivce jednotlivých charakterů postav a dramatickém sledu událostí během jednoho roku. Nechybí emotivní pasáže. Konfrontace matky a milenky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hra na druhou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

nada3314
04.04.2024 5 z 5

Já mám teď štěstí na knihy, ve kterých je hlavní téma „věkový rozdíl“ Nevím, jestli mi tím někdo chce něco naznačit? :D Nedávno jsem četla Vášnivou touhu, kde věkový rozdíl byl naopak muž byl o hodně starší než dívka. Ale naštěstí s tím nemám žádný problém a do čtení této útlé krásky jsem se pustila s velkým očekáváním.

A musím napsat, že mé očekávání se naplnila a čtení jsem si hodně užila. Styl psaní Zuzky mi sedl, možná je to tím, že jsme stejně „mladé“ a máme tímto k sobě blíž. Anebo to bude prostě tím, že Zuzka je prostě talentovaná. :-)

Autorka ve svém románu "Hra na druhou" přináší čtenářům dojemný a do detailu propracovaný příběh o lásce, rozhodnutích a boji se životními zkouškami. Hlavní postava, sedmatřicetiletá Nela, se ocitá ve složité situaci poté, co se potká se svou spolužačkou ze střední školy, Romanou, a její syn Ben se do Nely zamiluje.

Zkušeně vykresluje vnitřní konflikty a emocionální chaos, který Nela prožívá jak ve svém nitru, tak se svými dětmi. Má dva kluky, kteří také milují fotbal, stejně jako Ben. Fotbal je tady skvělý „nástroj“ jak by je všechny mohl sblížit, ale i je tak trochu nepřítel. Na cestě ze soustředění se stane nehoda a vše se tak zkomplikuje.
Příběhu nechybí dramatické zvraty a emotivní pasáže, které mě vtáhly do nitra postav a jejich rozhodování mi bylo sympatičtější.

Autorka se nebojí konfrontovat témata jako je věkový rozdíl ve vztahu a etické dilema, což dává příběhu hloubku a autenticitu. "Hra na druhou" je příběhem o lásce, oběti a boji o druhou šanci. Autorka se zde ukazuje jako talentovaná vypravěčka schopná zaujmout čtenáře od první stránky až do dojemného finále. Na pokračování se neskutečně těším, chystám se na něj teď v dubnu, takže recenzi budete mít brzo :-)

monikasbookclub
14.03.2024 3 z 5

Rozhodla jsem se pro společnou recenzi na knihu Hra na druhou a její volné pokračování Dvě prázdná místa. Jedná se o opravdu krátké knížky s hodně zajímavým námětem. Řeší se v nich totiž věkový rozdíl mezi partnery. Já za sebe musím říct, že osobně mi velké věkové rozdíly u partnerů nevadí, ale u tohohle jsem to nějak nemohla překousnout. Kdyby se asi potkali v jiném okamžiku v životě a ne, kdy je Ben teprve ve škole, tak bych to asi více chápala. Celá knížka je vyprávěná z pohledu Nely a vidíme tam tedy její vnitřní boj s tím, že se do Bena vůbec zamilovala. Upřímně mi jí bylo až někdy líto, ale celkově mi přišla jako nejvíc nerozumný člověk v celé knize. Ben byl naopak opravdu skvělý a oblíbila jsem si i syny od Nely, kteří mi přišli i někdy více rozumní než samotná Nela. Hodně se mi také líbilo, že před každou kapitolou byl krásný citát. Celkově se mi knížky četly rychle, ale bohužel mě nijak nenadchly.

Děkuji @holcikovazuzana za poskytnutí knížek!


lucie5018
16.02.2024 4 z 5

Doporučuji všem, koho běžné románky nudí a chtějí si přečíst něco trochu jiného. Kniha má pouhých 176 stran. Ideální četba na cesty nebo když se právě potřebujete dostat z čtecí krize.

Kapitoly jsou krátké a kniha se příjemně čte. Je zřejmé, že autorka má cit pro jazyk.
Nadšená jsem byla především z první poloviny knihy, kde vše začalo zcela nevinně. Nela se na zastávce po dlouhé době střetne s bývalou spolužačkou Romanou. Prostřednictvím Romany se Nela seznámí s jejím devatenáctiletým synem. A rozjíždí se kolotoč. Od začátku si ti dva nejsou lhostejní. Nela byla na začátku dost v rozpacích z Benovy přímosti, která hraničila s drzostí. Ten kluk by dostal snad každou!

V polovině knihy dojde k nehodě autobusu, ve kterém se ze soustředění vrací Neliny synové i Ben a nastalá událost změní naprosto vše v životech našich hlavních hrdinů. Od této chvíle mé nadšení odpadalo. Vývoj vztahu mezi Nelou a Benem mi přišel nepřirozený, jakoby přeskočil několik fází. Ne dozvěděla jsem se více o vnitřních prožitcích Nely a měla více otázek než odpovědí.

Škoda, že se autorka neponořila více do jejich vztahu. Nicméně příběh má potenciál a já jsem zvědavá, jestli jej autorka náplní v pokračování s názvem Dvě prázdná místa.
3,5/5*

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (10)

,,Přitahuješ k sobě lidi, už jen tím, že to sama nechceš a nevyhledáváš.“


,,Strach je něco jako láska. Přichází, vrcholí a končí, když to dovolíme.“


,,Nic se nesmí vzdávat předem! Vždycky je jiná možnost!"


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Hra na druhou v seznamech

v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených3x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x