Hvězdolet Vltava přehled

Hvězdolet Vltava https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466906/bmid_hvezdolet-vltava-OS2-466906.jpg 4 41 41

V roce 1996 splnil Iževský závod vesmírného strojírenství pětiletý hospodářský plán na 125 %, což znamená, že namísto čtyř těžkých křižníků třídy Krasnoarmějec jich bylo na zemské orbitě zbudováno pět. Horečné zbrojení, jímž státy OSN čelily hrozbě mimozemské invaze, zcela vyčerpalo kádrové rezervy Varšavské smlouvy, leda snad v Československu by se ještě našlo několik lidí s potřebnou kvalifikací. Prvního května 1997 tak československý válečný hvězdolet Vltava opouští pozemskou orbitu a míří do hlubokého vesmíru na standardní misi testující schopnosti a funkčnost nového plavidla. Od té chvíle jej již žádný člověk nikdy více nespatřil.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hvězdolet Vltava. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

andrej0867
15.05.2024 5 z 5

Jasankove* dobrodruzstva vo vesmire alebo Ako ceskoslovenski kozmonauti na sovietskych kozmickych lodiach zachranili ludstvo.

Dost tazke retro.

V kontexte rokov 1968, 1989 a 2022 som to zo zaciatku nevedel stravit, ale myslim ze knizku treba citat s porozumenim a vobec ju netreba brat ako oslavu komunistov alebo hrdinskych banikov z ostravsko-karvinskej oblasti, ale skor ako nadpriemerne military sci-fi s mentalnym ukotvenim v neskorych 80s.
Prave filozoficke pasaze rozhovorov s Telenomami davaju "komunisticke nabozenstvo" do spravneho kontextu a predsa kto ma rad Asimova nemoze byt uplne zly.

* "redaktor závodního časopisu Rudá vatra - Dušan Jasánek", Miloslav Švandrlík, Černí baroni, 1969

Tazz1
13.02.2024 3 z 5

"Práci čest soudruhu mimozemšťane"...
Opravdu by někdo použil takové absurdní oslovení? To je skoro jak ta hláška od Donutila, kolik soudruhů se vejde do západoněmeckého transportéru. Docela by mě zajímalo, kdo měl být dle autora koncový čtenář? Bylo mi deset let, když režim padl, ale ještě si například soudružky učitelky pamatuji. I tak mi to působilo strašně nepřirozeně. Zvláště, když z podobné tématiky mám načteno hromady autorů. Nebo možná právě proto. Nicméně co na to čtenáři, kteří se již narodili po sametu? Kdo ví...
Každopádně to ale byl od autora zajímavý krok "jiným" směrem než je zažito. A za tu odvahu chválím. Ale občas už tam toho bylo trochu moc. Zvláště, když takhle měli mluvit i mimozemšťané. Je znát, že je autor fandou různých seriálů od Battlestar Galacticy, Halo až po klasiku Star Trek. Stejně jako se dá odhadnout co má z military sci-fi načteno. Ale, a asi to nebyl záměr, je znát, že to je autorova prvotina. Má velmi dobré vypravěčské umění, umí vymyslet děj a zápletku, ale ještě s tím neumí dost dobře pracovat, prostě tohle vše učesat do výsledné konzistentní podoby. Jak tam jsou pasáže, kdy čtenář skoro ani nedýchá, tak pak je tam spousta hluchých míst, které bych nejraději přeskočil. Rovněž práce s časem je trochu nedotažená. Je nějaká situace, podrobně skoro na minuty popisovaná a najednou střih a jsme třeba o týden dál.
Ale abych jen nehanil. Skvělá prvotina s obrovským potenciálem. Věřím tomu, že pokud Tomáš Lipner vydrží, tak se nám tu rodí nová hvězda. Podobně to bylo třeba i u Jana Kotouče. Zřetelně bylo vidět, jak jde knihu od knihy nahoru. Držím palce a určitě si další knihu "soudruha" Lipnera přečtu :-)


Ladinek
27.01.2024 3 z 5

Nevím zda to byl úmysl, ale celou knihu jsem měl pocit, že čtu něco od J. M. Trosky. Jako by se Troska pokusil začlenit do proudu socialistické literatury, podobně jak to učinil detektivkář Eduard Fiker. Stejná spousta popisů neexistujících jevů a principů, ovšem prvorepublikový šarm je zde nahrazen soudruhováním. Byl-li to pokus o jakési československé socialistické retro, tak celkem vyšel.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hvězdolet Vltava v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit21x

Štítky knihy

alternativní historie space opera české sci-fi sci-fi lety do vesmíru

Autorovy knížky

Tomáš Lipner
česká, 1985
2022  86%Hvězdolet Vltava