Hyena přehled

Hyena
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467994/bmid_hyena-XXE-467994.jpg 4 88 88

Hyena se zlověstně pochechtává ve stínu svých blízkých. Cení ostré tesáky a vyhlíží další bytost, kterou by mohla ohodnotit a zchladit si na ní žáhu. Hyena se hrbí nad každodenním kalichem hořkosti a slastně nasává to jediné, co ji dokáže opravdu ukojit – alkohol. To vše v přesvědčení, že plnými náručemi rozdává lásku. City, kterých si nikdo neváží. Hyena trpělivě číhá, aby zardousila i poslední zbytky svých životních příležitostí. Hyena je magický, naturalistický, barbarský a hluboce (ne)lidský příběh pětapadesátiletého kybernetika Adama, jehož existence je jedna obrovská otevřená rána. Přetékající nenaplněnou touhou. Hyena je románové podobenstvím o rozsévání nenávisti ve jménu hledání lásky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hyena. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Timkim
08.11.2023 5 z 5

Uf, to byl teda nářez. Napsáno pěkně syrově, bez příkras, bez jakékoliv empatie a to se mi líbilo. Krásná sonda do hlavy alkoholika, kde jediné na co myslí je "to uvolnění". A že je to napsáno vulgárně? Ale kde že, je to psáno mluvou alkoholiků. Ještě jsem žádného neslyšel mluvit spisovně bez nadávek. Vynikající počin, který dlouho nezapomenu.

meteleskum.
13.09.2023 5 z 5

Knížka je absolutně nechutná a moc se mi to líbilo. Navzdory její délce a vaší potřebě číst dál, ji čtete dlouho, protože musíte každou chvíli odkládat a rozdýchávat pocit na zvracení, který uvažování hlavní postavy vzbuzuje. V hlavní roli je hyena, která s alkoholovým oparem na mozku ublíženě pláče nad tím, jak je život nespravedlivý, jak ona je oběť, byť se nad obětí živí, ubližuje v domnění, že za to můžou ostatní, nesnáší všechno a všechny. Ale vzácně z oparu vyplave člověk Adam připomínající svojí kdysi možná milující osobnost, která teď nenávidí především sebe a neumí si to přiznat, protože mlha už je moc hustá a všichni daleko. Takže toho hnusnýho bastarda ve finále začnete ještě litovat, což je teda podpásovka. Autorka ve vás vhledem do mysli hlavní postavy vzbudí zmatek a odpor, což vypadá jako nežádoucí věc, jenže to je přesně to, co ona postava cítí. Po dlouhé době tedy knížka, ve které jde děj trochu stranou a soustředí se na jazyk a prožívání postavy. Kniha teoreticky má málo stran, ale stihnete v ní vše pochopit, děj vyvrcholí a dočítáte ji s pocitem, že už byste stejně víc číst nezvládli.


Ophelie
25.04.2023 4 z 5

Zajímavý, nevšední jazykový styl autorky dílu přidává na originalitě. Postava Adama coby do sebe zahleděného a sebestředného alkoholika trpí nejen velikou sebelítostí (všichni ostatní - manželka, děti, bratr, nadřízený v práci, kolegové apod. - jsou vinni, on je jen oběť), ale také nedostatkem, až úplnou absencí lásky (možná i proto utíká k lahvi alkoholu). Konec byl tedy síla, ale zároveň i logické vyústění celého vyprávění. Závislosti obecně jsou zlo, trpí jimi i blízké okolí závislého. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hyena v seznamech

v Přečtených114x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených2x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit20x