Čtvrtý králův pes přehled
František Niedl
Hynek Tas z Boru série
1. díl >
Podtitul: Historický román z doby Václava IV. Děj románu zavádí čtenáře na přelom 14. a 15. století do doby vlády Václava IV. Do království, kde každý bojuje s každým, se po mnoha letech vrací z Itálie Hynek Tas z Boru, tvrdě vycvičený středověký osobní strážce. Po konfliktu s královským městem Berounem má velmi blízko k oprátce, ale nakonec skončí v králových službách. Hlavní hrdina jako by byl člověk bez citu a emocí, který dokáže bez mrknutí oka pozorovat, jak z jeho protivníka uniká život, ale zároveň kvůli ztrátě svého psa vyhlásí králi Zikmundovi nepřátelství a tak rozpoutá jednu z největších štvanic té doby. Děj se odehrává převážně na území Čech, ale zavede čtenáře i daleko za jejich hranice. Čtenář se rovněž bude moci setkat s představitelem Panské jednoty Jindřichem z Rožmberka a všemocným podkomořím Zikmundem Hulerem, éterickou, čistou a milující Blankou z Lazce nebo smyslnou, vášnivou a záhadnou Sofií Mafredonni.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtvrtý králův pes. Přihlašte se a napište ho.
Po delší době kniha, kterou jsem musela mít všude pořád sebou. Tak krásně splnila moje očekávání o naprostém vnoření do našich dějin , napsaná tak skvělým a naprosto parádně čtivým způsobem. Už se těším na další díl. Pan spisovatel je opravdu . ..Pan spisovatel
A zase úžasný František! Jak jinak? Letos je pro mě rok Františka Niedla, prostě se ho nemůžu nabažit.
Nemám ráda český středověk a přesto je tento román naprostá pecka, která čtenáře seznamuje se spoustou dobových informací, s králem Václavem IV. a jeho úděsnými móresy a vůbec nesympatickou povahou, je tu niedlovský humor s pěknou dávkou sarkasmu a hlavní hrdina, který se hned tak něčeho nezalekne. A stejně jako i v jiných knížkách od Františka, zvířata jsou popisována s velkou láskou, leckdy lépe, než lidé (na což mám velice podobný názor), takže je pro mě hlavní hrdina zastávající se zvířat naprostá jednička.
Tas je skvělý chlap a hotovo!
Jděte do toho, nebudete se nudit a ještě se něco dozvíte.
Kniha Čtvrtý králův pes v seznamech
v Přečtených | 1 025x |
14.-15. století Zikmund Lucemburský, 1368-1437 Václav IV. český středověk historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Seznámení s Hynkem Tasem z Boru, bylo v celku rychlé, už ze série o Platnéři čtenář ví, co je tento muž zač.Hynek ne zcela dobrovolně připadne do služeb krále Václava IV. , s kterým není zrovna lehké pořízení.Ale loajální Hynek plní královy příkazy, tak jak byl vycvičen a všichni se před tímto středověkým Johnem Wickem musí mít na pozoru.