Indiánské léto / El Gaucho přehled

Indiánské léto / El Gaucho https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412249/bmid_indianske-leto-el-gaucho-dO0-412249.jpg 4 59 59

Dva historické příběhy od dvou slavných tvůrců. Scenáristy a kreslíře Huga Pratta (Corto Maltese) a legendárního mistra evropského erotického komiksu Mila Manary! V příběhu El Gaucho se dostaneme do napoleonských válek, přímo do víru nelítostných námořních bitev a krutých pravidel. A v komiksu Indiánské léto se přeneseme do sedmnáctého století, kde malá skupina osadníků poklidně přežívá poblíž indiánského kmene… než tragická událost rozpoutá krvavou válku. Prattovy scénáře jsou temné, násilné a historicky přesvědčivé, Manarova kresba je nádherná a jeho ženy svůdné.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Indian Summer / El Gaucho , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indiánské léto / El Gaucho. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

thorir
29.04.2024 4 z 5

Adaptace dvou historických příběhů do podoby komiksů s lehkou příměsí Manarovské nahoty a erotiky.

Indiánské léto je jednoduchý příběh z dob osidlování severní Ameriky, asi 17.-18. stol. Příběh je celkem přímočarý a jednoduchý: dva indiáni znásilní bílou dívku, následně je zločin pomstěn rukou a puškou dalšího kolonisty. Nevyhnutelně se roztáčí kolotoč násilí a nekonečné krvavé msty. Celé je to děsně divné až bizarní. Středobodem je incestní rodinka a vedle toho perverzní a zároveň puritánský pastor, nechybí vesničané a indiáni. Příběh plný incestu otevírá témata náboženské bigotnosti, viny a trestu, odpovědnosti, násilí, sexuálního násilí, a mnoho dalšího. Kresba je parádní, ženy jsou klasické Manarovské, krásné, štíhlé, sexuálně emancipované, provokativní. Sexu, nahoty a oplzlostí zase tolik není, spíš je víc násilí, zabíjení, bojů mezi indiány a bělochy. Celkově mě to bavilo.

El Gaucho je příběh z Argentiny 19. stol., zpracovává události kolem přítomnosti britské flotily v ústí řeky Rio de la Plata a vylodění v Buenos Aires. Protagonistou je britský voják, bubeník, Tom Brown. Vlivem událostí se dostává na břeh a sleduje svůj mikropříběh na pozadí výrazně větších událostí. Scénář je podobně jednoduchý jako u předchozího příběhu. A stejně jako tam, i zde autoři otevírají hlubší témata, politiku, válku, otroctví a boj za svobodu, nevolnictví, kolonie katolického Španělska, boj za nezávislost. I zde s lehkou příměsí nahoty a erotiky, i zde krásné, štíhlé, výrazně emancipované ženy, i zde místy bizarní, např. správně úchylné irské kurvičky v britské flotile. Kresba pochopitelně zcela typická, Manarovská.

Oba příběhy mě svým způsobem zaujaly, Indiánské léto přesto hodnotím o fous výše.

LordSnape
27.07.2022 4 z 5

Oba příběhy zvedá nahoru hlavně kresba Manary. To je i důvod, proč jsem to četl a překousl fakt, že nemám rád historické příběhy.


Afilada
07.10.2021 4 z 5

Milo Manara nikdy nezklame, odpustím i lehce slabší příběh.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

17.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Indiánské léto / El Gaucho v seznamech

v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Autoři knihy

Hugo Pratt
italská, 1927 - 1995
Milo Manara
italská, 1945