Jahodová sezóna přehled

Jahodová sezóna
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502439/bmid_jahodova-sezona-4nG-502439.jpg 4 21 21

Devět povídek knihy Jahodová sezóna představuje devět podob lásky a touhy – dětské a pubertální, milenecké, kamarádské, lesbické, lásky k vlastnímu tělu i mateřské; vášnivé, plaché i neukojitelné. Ve snaze nalézt slova k pojmenování toho, o čem se nám většinou slov nedostává, ohledává Marta Dzido hranice jazyka, osvobozuje výrazy ženské sexuality a ukazuje jejich víceznačnost a emancipační potenciál. Hrdinky příběhů beze studu a pocitů viny čerpají radost z vlastní tělesnosti a otevírají tak otázku, jak přirozeně vyprávět o své intimitě.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Sezon na truskawki , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jahodová sezóna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

karaliene
07.04.2024 4 z 5

Ačkoli jsem se nemohla pořádně ztotožnit s ničím, nějakou archetypální touhu se autorce do povídek vnést podařilo. Bylo to působivé, i když neumím říct proč.

Erys
29.07.2023 4 z 5

...najít kus sebe a hned několikrát. Díky, J.


veronica 01
11.06.2023

Tak já vám nevím... Na knihu jsem četla skvělé ohlasy všude možně, ale mě osobně to nepřijde vůbec jako inovativní dílo.

Na knihu mě nalákalo tvrzení, že autorka vymyslela nové způsoby jak popisovat sex a intimitu. Proto mě třeba nemile překvapilo, když jsem v knize hned na prvních stránkách četla slova jako kun*ička, šu*at, pí*at a tak dále... Kdyby tam tahle slova byla jednou nebo dvakrát, tak by to bylo asi v pohodě, ale ono to bylo snad v každé povídce!

Na přebalu knihy se píše " Autorka ohledává hranice jazyka, osvobozuje výrazy ženské sexuality a ukazuje jejich víceznačnost a emancipační potenciál" Jestli má pro někoho slovo kun*ička emancipační potenciál, tak to teda nevim.

Jsem zhruba za polovinou knihy a už teď vím, že jí zařadím do nedočtených a v mé knihovně se dlouho neohřeje. Snad jediná povídka, která se mi docela líbila byla Luna.

Marta Dzido působí opravdu moc sympaticky a knihu jsem si kupovala s dobrým pocitem, že podpořím mladou ženskou autorku, ale nějak to nevyšlo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (19)

Občas měla taky abstinenční příznaky, kdy se jí začínalo příšerně stýskat a třásla se neuspokojeným chtíčem, svolná ke každému ponížení, ke každému zoufalému gestu, jen aby ho ucítila znovu; zbytky rozumu si v naději, že ji to vrátí do normálního stavu, v duchu říkala: Tobě už asi totálně přeskočilo. Už dost. Jenže tohohle stavu nikdy není dost. Jakmile ti jednou zachutná, chceš ho neustále. Víc a víc. Ještě a ještě. Až skončíš zničená, zbavená zbytků důstojnosti a škemráš; no tak pojď ke mně, prosím, pojď, nebo umřu.


Žena v červených šatech v objetí dvou nočních ptáků, první přiložil svůj ostrý jestřábí spár k její ruce, druhý ji loví pohledem. Kdyby tak existoval způsob, jak je spojit v jedno nebo seznámit, spřátelit a žít tak s nimi oběma, kdyby jenom...


Myslela na tu, jíž přísahal lásku a věrnost, dokud je smrt nerozdělí, a uvažovala, jak je možné něco takového slibovat někomu, koho člověk miluje, jak je možné slepě věřit, že všechno už bude napořád až do konce, jak je možné zničit tou přísahou to, co je mezi lidmi dobré, díky čemu chtějí, ale nemusejí, mají na výběr, mohou kdykoli odejít, ale přejí si zůstat.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Jahodová sezóna v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit8x