Jakub fatalista přehled

Jakub fatalista https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206338/bmid_jakub-fatalista-3jL-206338.jpg 4 102 102

Slavné románové dílo je sporem o tom, má-li člověk možnost svobodného rozhodování a zda může svůj život nějak ovlivnit. Jako hlavní postavy vystupují Jakub a jeho pán. Bez předchozího představení se, vysvětlení odkud přišli a kde se vzali, se pouštějí do dialogu o filozofických otázkách. Víme pouze, že Jakubův bývalý pán je kapitán. Současného pána se Jakub táže na spousty věcí. Pán hájí idealistický názor na lidskou svobodu. Často si však vzhledem k podmínkám musí oba uvědomit, že život je pouhým provazcem náhod měnících naše plány a rozhodnutí. Lidský osud představuje řada drobných dění a příhod, které jej činí skutečně rozmanitým a mnohotvárným.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Jacques le fataliste et son maître , 1796


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jakub fatalista. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

ArkAngel
19.12.2022 2 z 5

Co se týče způsobu vyprávění, je na svou dobu Jakub Fatalista opravdu originální, ale po stránce obsahu, je to děs. Dílo je vesměs dialogické a probírají se v něm filosofické otázky, kdy se to stejně ale většinou stočí k ženám, lásce a souložení. No a pak tu máme i debatu o tom, že si hrdina není jistý, zda jednu ženu náhodou neznásilnil. Už jen kvůli probíraným tématům mne to tolik nebavilo, ale chápu, že se to někomu líbit může.

Acamar
12.01.2022

Co postava (ať už v ději stálejší či nahodile se cestou mihnoucí), to vypravěč nějakého příběhu. A autor, jako vypravěč vypravěčů, má hlavní slovo, kdy se čtenář dozví, jak příběh skončil ... Pro mne byly jeho odbočky, napínání a promluvy ke čtenáři naštěstí osvěžující a zábavné, rozhodně více než samotné vnořené historky . Třebaže se převážně točí kolem nejrůznějších záletů a nestálosti citů, coby nepřikrášlované přirozenosti lidské (zkrátka nic pro romantické idealisty) a Jakubova fatalismu, v podtextu se dají najít i jiné, zajímavější postřehy.
Opravdu velká podobnost s knihou Laurence Sterna, pocházející ze stejné doby.


Ozzy86
10.02.2021 3 z 5

Na dobu svého vzniku velmi originálně, až postmodernisticky, napsaná kniha s vypravěčem, který dává najevo svou moc nad textem. Ve filozofické rovině se točí kolem myšlenky lidské svobody v jednání vs. „je to napsáno tam nahoře“.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (29.1. - 11.2.)

29.01.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jakub fatalista v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených163x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených5x
v Knihotéce104x
v Chystám se číst91x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech7x