Ježek až sem a průběžně… přehled

Ježek až sem a průběžně… https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474831/bmid_jezek-az-sem-a-prubezne-oHg-474831.jpg 4 6 6

Neortodoxní básnická sbírka, která již inspirovala řadu dalších autorů. Ježek. Co je to ježek? Ježek jako symbol. Ježek v nás. Ano. Každý máme svého vnitřního ježka. Každý se s tím musíme nějak vyrovnat.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ježek až sem a průběžně…. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Terva
08.05.2024 5 z 5

„To je totiž
ta pravda tvrdá,
vždycky
někdo
někoho mrdá.“

„Proč mrdat ježka, když to jde ztěžka?“

„V blíže neurčeném prostoru a čase existuje společnost, kde každý člověk má svého ochočeného ježka. A toho ježka každý den mrdá, i když mu to jde ztěžka. Tak to funguje a fungovalo, co svět světem stál.“ Nevěděl jsem, jak začít komentář u této sbírky a tak jsem vybral úvodní slova autora. O tom, jak to vlastně je v tom má Igor Indruch docela jasno. K této sbírce básní o ježcích jsem se dostal přes Sráče. Kdo je Sráč? To je ten, co nosí Bedny a „mrdá ježky“. Paní Rosana Zvelebilová by vám mohla vyprávět. Ani anděl nemusí mít křídla.

Malá ochutnávka:
Ach, pičo, pičo
už dlouho jsme nebyli
tak hezky opilí
už dlouho jsme
na Měsíc nevyli
už dlouho jsme neměli
k snídani lahváče
už dlouho nám nebylo
tak krásně do pláče
už dlouho jsme neměli
tolik lásky k bližnímu
už dlouho jsme nepili
plnými doušky z podzimu
už dlouho jsme nehráli
karty o živobytí
už dlouho nežijem
z lásky a radosti
už dlouho vstáváme
jenom z povinnosti

Ano, při čtení básní vám bude i mnohdy smutno. Ne snad kvůli tomu, že mrdají nejen ježka, ale třeba žirafu, dikobraze nebo Lenina. To ne! Ale proto, že ne vždy je ježek vítěz. Ano, některejm ježkům se to líbí, někteří to potřebují, ale pičo, pičo, co ty auta? „Přejel ho autobus a žádná z těch pičí mu nepřišla na funus“. Hnus? Ne, smutek. Já ho cítím. A taky mě napadlo, „že ježka si chytím“. Avšak, ještě si to rozmyslím. Charles Manson chcíp, už jsem na tom líp. Překonávám se v hořícím světě. Snad nechytnu depku. Omlouvám se pane Indruch! Že jste ve mně vyvolal ježka. Ani to nešlo tak ztěžka. Ach pičo, pičo! Nedá se každého tak uhranou citem, když po každé zdi leze moucha.

Citát: Jak tak mrdali kolektivně toho ježka, tak se u toho současně i kolektivně nakazili.

Už to chápete? Není to jen o ježcích. Je to o politice, chtíči, Hirošimě, Sodomě, masovejch vrazích ježků a Gomoře, o píčách, o obětích. Ano, můžete to chápat tak, že ježek v těchto básních je jen ubohá oběť. (I kdyby byl ježek a píča metafora) Ale když ho zabijete, bude dobře? Rozmnožují se strašně rychle? Nebo ne? Bude zas pro co žít? Možná tak pro nového ježka, protože ježků se jen tak nezbavíte. Pan Foglar by mohl povídat. Ten zamrdal ježka do klece. Jen prosím nevolejte pobíječe, protože mě pošle do píče! Za světový mír? Za hořící keř!
Mrdali motýla, ať Heteša zazpívá:
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Mrdali ševce. Pro změnu lehce.

PS – Docela mě dostala bonusová báseň o myslivci a mlokovi. Je to běs!

PSS – Ježek až sem a průběžně . . . je volně ke stažení na stránkách knihkupectví Igor Indruch.

IgorIndruch
06.11.2021

Terone, přiznej se, že jsi tu sbírku vůbec nečetl? :)


Teron
05.11.2021 odpad!

Básničky s tématem mrdání ježků začaly před lety jako putovní vtip v komentářích jisté facebookové skupiny. Postupně se hromadily další a další, až nejspíš nabobtnaly do tohoto souboru. Žel motiv mrdání ježků později rozšířený o mrdání všeho dostupného v českém jazyce a další sexuální praktiky už dávno ztratil svou původní jisktu ztělesněnou perfektním návodem na použití přechodníků.

V této podobě už připomíná taktiku "všechno na všechno" hráče zaseknutého v point-and-click adventuře. Tedy situaci, kdy dotyčný neví, jak se pohnout dál. A protože není vybaven návodem, zkouší použít každý předmět v inventáři na každé místo v každé lokalitě v naději, že objeví dosud netušenou kombinaci a hra ho pustí zase o krůček dopředu. Ano, nejspíš je tam mnoho skrytých a velmi zajímavých motivů. Neustálá mrdací onanie je však spolehlivě přerazí a téhle prázdnotě už nepomůže ani ten návod.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Nechci se vrátit i když chci domů.


V blíže neurčeném prostoru a čase existuje společnost, kde každý člověk má svého ochočeného ježka. A toho ježka každý den mrdá, i když mu to jde ztěžka. Tak to funguje a fungovalo, co svět světem stál.


Bez pocitů se v realitě utopíme s pocity se v realitě nevyspíme.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Ježek až sem a průběžně… v seznamech

v Přečtených4x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x

Autorovy další knížky

Igor Indruch
česká, 1967
1994  81%Děti mrtvol
1999  74%Mozkodlab: Fifíkovská variace
2021  95%Buď rád, že nic nemáš
2021  83%Ježek až sem a průběžně…
2023  100%Když si prdne myš...