Kajícník přehled

Kajícník
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42968/kajicnik-42968.jpg 4 47 47

V r. 1969 se autor při návštěvě Jeruzaléma setkal nedaleko Zdi nářků s Američanem, který mu vyprávěl svůj životní příběh. Joseph Shapiro, jenž podobně jako Singer emigroval před válkou z Polska, zažívá v poválečné Americe rychlý podnikatelský vzestup. Zároveň s rostoucím finančním zajištěním vplouvá do běžného životního kolotoče odcizené moderní společnosti. Jednoho dne se po hádce s milenkou rozhodne tento život opustit a odlétá hledat své kořeny do Izraele. Zjišťuje však, že současný Izrael není nic jiného než součást moderního vykořeněného světa. Kniha vycházela původně na pokračování v židovských novinách a hned po svém vyjití v r. 1973 byla mnohými považována za jedno z nejdůležitějších Singerových děl právě pro svůj niterný ponor k nejhlubším otázkám židovské víry v současném zešílevším světě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Penitent , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kajícník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Nofar197
23.08.2023 4 z 5

Z extrému do extrému. Josef žije světským způsobem zivota, kde víra a duchovno nemá místo. Na jedné straně se nelze divit, že přehodnotil svůj život, odejel do Izraele pátrat po svých kořenech a nakonec se stal zboznym člověkem. Na straně druhé nás protagonista přešel k naprosto opačnému životnímu stylu, který šmahem odsuzuje vše, co není spjato s ortodoxním pojetím judaismu, jako špatné a zhyrale, což je také špatně.

hanzmb
11.10.2022 4 z 5

Moje nadšení z Otroka a Satana se neopakovalo. Příběh člověka, který se rozhodl zahodit vše, co léta budoval a vrátit se zpět ke kořenům. Není psáno tak nádherným jazykem, jako výše uvedené knihy. Tohle musí asi člověk zažít na vlastní kůži, aby se do toho vcítil.


F-l-p
14.02.2019 3 z 5

Otrok se na toto dílo dívá z povýšeneckého o řád vyššího stupínku - kniha, která mě nasměřovala k tomuto autorovi. Je to překladem nebo jednoduchým stylem a nepřirozenými dialogy, které se v knize objevují? Četlo se to snadno, a to je možná ta potíž.
Co se týče vypravěče Josefa Shapira, neuměl jsem si k němu najít cestu, neustále hovoří o všem, co není "pravověrně židovské," jako o úpadkovém, zhýralém včetně děl všech literárních autorů, vědců, filosofů. Sám si sype na hlavu jen málo popela, za to nepravověrné ženy jsou všechny děvky. Jeho názory na společnost jsou filtrovány extrémistickým dualismem.
Jsou zde ale i zajímavé části - historické a náboženské reálie, ale i myšlenky, u kterých se člověk na chvíli zastaví a zadumá se. Kromě toho autor "předává tak, jak dostal."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kajícník v seznamech

v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

Židé Polsko židovské tradice

Autorovy další knížky

Isaac Bashevis Singer
polská, 1902 - 1991
1990  92%Stará láska
1994  92%Otrok
2002  87%Šoša
2003  84%Satan v Goraji
1998  83%Kajícník