Katastrofa 1914 přehled

Katastrofa 1914
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209623/mid_katastrofa-1914-8S3-209623.jpg 5 27 27

První světová válka, předznamenaná atentátem na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda v červnu 1914, zahájila éru sebezničujícího krveprolévání a zbořila „starý svět“. Přední britský historik vojenství Max Hastings dramaticky popisuje, co této konfrontaci bezprostředně předcházelo a jak rozhodujících prvních pět válečných měsíců prožívaly nejen miliony vojáků na srbských, francouzských, belgických, východopruských či haličských bojištích, ale i jejich blízcí v zázemí. Autorovo poutavé líčení bitev na západní i východní frontě ohromí všechny, kdo si válečné zápolení představují pouze v kulisách zákopů a šrapnelů, ostnatého drátu a všudypřítomného bahna. Pečlivou analýzou záznamů vrcholných politiků, generálů i řadových vojáků sedmi národů a také těžce zkoušených civilistů Hastings působivě dokládá, s jak naivním nadšením pod vlajícími praporci a za ryčného doprovodu polních kapel napochodovaly miliony mladíků na jatka, aniž si většina uvědomila, že mašinerie války se už na hony vzdálila romantickým představám devatenáctého století. Hastingsova kniha boří řadu mýtů a rozborem strategie jednotlivých vrchních velitelů předkládá i překvapující závěry. Po důkladné analýze dostupných důkazů autor navzdory současným revizionistickým tendencím dokazuje, že vinu za rozpoutání války nese jednoznačně císařské Německo, v jehož vleku se ocitlo Rakousko-Uhersko. Porazit dobyvačné generály říše Viléma II. bylo pro budoucnost svobody a demokracie v Evropě životně důležité.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Leda
Originální název:

Catastrophe. Europe Goes to War 1914 , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katastrofa 1914. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

konicekbily
23.04.2024 4 z 5

Náročné čtení o předválečné Evropě, o situaci na počátku dvacátého století v jednotlivých státech a vztazích mezi nimi a popsání situací, které vyústily ve světovou válku. Rozsáhlá kniha popisuje jednotlivá bojiště do konce roku 1914 a ukazuje život vojáků na frontě v plné nahotě a i obyčejných lidí v zázemí. Autor je Brit, proto je nejvíce popisuje události na západní frontě.

Lolila
16.02.2024 5 z 5

Náročné čítanie. Spisovateľ veľmi prepracovane a niekedy dosť podrobne popisuje prvé mesiace prvej svetovej vojny, ako prebiehala politika a kroky jednotlivých vlád. Opisuje, čo predchádzalo vzniku tejto vojny. Na základe faktov, vojenských záznamov a tiež aj zachovalých listov alebo výpovediach rôznych ľudí píše o živote vojakov na fronte, ale aj o živote ľudí v zázemí. Veľmi smutné, stojí za zamyslenie....


Paulus.1987
31.07.2023 4 z 5

Nečekal jsem, že mi tato kniha dá tolik zabrat, bylo to opravdu náročné čtení. Tím samozřejmě nesnižuji její nepopiratelnou kvalitu ani erudovanost autora.

Pasáže s popisy strategie bitev a pohybů jednotlivých armád mi přišly z čtenářského hlediska nezáživné, ale uznávám, že to k tomuto typu literatury patří. Naopak jsem oceňoval vzpomínky zúčastněných osob, úryvky z válečné korespondence, popisy života vojáků na frontách, především v zákopech, a s tím související strádání, jakož i náhledy do života civilních obyvatel v zázemí.

Nezbývá než znovu smeknout před těmi, kteří peklo 1. světové války prožili.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Katastrofa 1914 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x