Katova smrt přehled

Katova smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510510/bmid_katova-smrt-4V4-510510.png 4 35 35

Praha, květen 1942: na Reinharda Heydricha, obávaného zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy, byl spáchán atentát, jehož následkům „pražský kat“ o osm dní později podlehne. Zatímco nacistické vedení plánuje krvavou odplatu, vyšetřováním útoku je pověřen komisař gestapa Heinz Pannwitz. Jeho bezohlední soupeři z vlastních řad, zejména brutální esesman Böhme, ho svými nemilosrdnými metodami stále více tlačí, aby případ co nejrychleji vyřešil a uchránil tak tisíce lidí před hrozícím terorem. Každý krok zavádí vyšetřovatele hlouběji do odlidštěných mechanismů nacistické vlády – a jeho samotného dohání až na pokraj ztráty lidskosti. Román čerpá ze vzpomínek skutečné historické osoby komisaře Heinze Pannwitze a nabízí neotřelý pohled na období heydrichiády z perspektivy nacistických aktérů. Odkrývá pohnutky, které je mohly vést k vyhlazení Lidic a páchání dalších zvěrstev, a nutně se dotýká otázky viny.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Der Tod des Henkers


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katova smrt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

HH77
12.05.2024 3 z 5

Kniha zajímavá a ctiva. Nicméně to asi není úplně můj šálek kávy a četla jsem ji spíše ze zvědavosti, zajímal mne pohled na události na Heydrichuv atentát pohledem vyšetřovatelé.

petrarka72
08.05.2024 3 z 5

Atentát na Heydricha a co následovalo jako podprůměrná detektivka. Úpravy skutečnosti by mi nevadily, kdyby sloužily něčemu smysluplnému; tady je to ale jen z důvodu převedení složité skutečnosti do formátu špatně napsaného krvavého románu, který si hraje na umění... Beru na vědomí, že může jít o záměr. Nicméně záměr, který mi nekonvenuje.


icewind
08.04.2024 odpad!

Naprostá šílenost....přišlo mi, že tohle snad diktoval autorce přímo duch Ladislava Vaňka. Není moc výmyslů, mýtů a vyložených nesmyslů, které se během doby i kvůli působení L. Vaňka kolem atentátu vynořily, které by v tomto díle nenašly své místo. Snad jen zmínka o existenci filmu, který měl na místě atentátu natočit kdo jiný než - ano, Ladislav Vaněk, což ovšem bylo bohatě vynahrazeno příběhovou linkou s kapitánem Šedou. Podezřelá už byla anotace kdy Pannwitz ze všech sil pátrá aby zachránil tisíce nevinných lidí před odvetnými opatřeními nacistů. Takže snad jen - ne, většina události v této knize se opravdu neodehrála tak jak je zde popsáno. Větší bizár už jsem dlouho nečetl, jestli vůbec.

Dovolím si ještě ocitovat z Pannwitzovy závěrečné zprávy z 25.9.1942 tak jak je uvedena v Edici historických dokumentů Sv.1 od V. Šustka:
"Nebyl to protektorát, kdo vyslal muže vraždit. Byl to osobně Beneš, který agenty ještě před odletem přijal, který nedopřál sluchu varovnému hlasu Čechů obávajících se strašlivých následků této vraždy a který po činu vrahům poděkoval. Své dva krajany, pokládané již ve vlasti za charakterově pochybné darmošlapy a ožralce, muže policejně hledané, vybral k tomu, aby zde zanechali krvavou vizitku jeho tak zvané vlády.
Pro Beneše a jeho okolí je příznačné, že k vraždění najali rasově a lidsky méněcenné subjekty....."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)

26.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Katova smrt v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených2x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x