Katovo poslední přání přehled

Katovo poslední přání
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456088/bmid_katovo-posledni-prani-t6q-456088.jpg 4 48 48

Syn sovětského spisovatele obdrží rukopis posledního otcova díla. V něm Ivan Ivak líčí vlastní tvůrčí dráhu i události, které jí předcházely: zážitky dospívajícího chlapce z chudé kyjevské čtvrti po příchodu Němců i svou následující profesi popravčího v sovětských orgánech. Ivak ke konci 40. let pracoval jako vykonavatel trestu smrti a teprve setkání s nadpřirozeným jevem, o němž nesměl celý život hovořit, ho přimělo vykročit zcela jiným směrem Román současné ukrajinské autorky Jevhenije Kononenko Katovo poslední přání vypráví autobiografii starého spisovatele, ale sleduje i reakce potomků na otcovo doznání. Na pozadí příběhu jedné rodiny jsou v knize vylíčeny moderní dějiny Kyjeva, „Města pochmurných domů“ – zásadní historické zvraty i životy obyčejných lidí.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Останнє бажання , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katovo poslední přání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

TessieB
17.01.2024 3 z 5

Pochmurná kniha z pochmurné doby. Souhlasím snad se všemi komentáři níže. V průběhu knihy jsem ji musela často odkládat, abych přišla na jiné myšlenky. Ale i tak ve mě zanechala smutnou náladu z toho všeho, co se dělo, a co se v knize zmiňovalo. Velmi zajímavý náhled na dobu 20. století na Ukrajině.

mil
29.12.2023 4 z 5

I mne ke knize dovedla výzva. Neměla jsem žádná očekávání. Ale vyvolala ve mně spoustu pocitů. Převládá smutek z toho všeho zlého, co se dělo a co se stále děje.
Kyjev už pro mne zůstane Městem pochmurných domů.


Madelisi
21.12.2023 3 z 5

Katovo poslední přání jsem našla kvůli čtenářské výzvě. Román kombinuje autobiografii starého spisovatele Ivana Ivaka s reakcemi jeho potomků na jeho doznání. Kniha je překvapivě čtivá a nápaditě zpracovaná. Čtenář se tak seznámí s reáliemi Kyjeva a Ukrajiny od zhruba 30. let 20. století, které nejsou obecně známé, ale také s osobním osudem člověka, který se stal popravčím v sovětských orgánech.
Kniha však není bez nedostatků. Dlouho jsem si zvykala na styl memoárů (dva typy třetí osoby plus první osoba) . Zmatení čtenáře je zřejmě záměrem autorky, která klade otázku, co je pravda a co je fikce, ale někdy je to frustrující. Například děti Ivana Ivaka si myslí, že lže, protože se nevěšelo, jelikož z jiných údajů ví, že se střílelo. Montování “nadpřirozených jevů, jako je Ivakova nesmrtelnost nebo jeho schopnost vidět budoucnost, je také zvláštní, i když zde jsem ocenila realistické vysvětlení Ivakova kolegy.
Jelikož je kniha dva v jednom, tak pořádně není vysvětlený ani příběh Ivana, ani současné dění (např. rodinná historie blízké arménské rodiny).
Přesto oceňuji nápaditý příběh, který není určen pro čtení na volné chvíle, ale vyžaduje pozornost a soustředění. Postava, která se pouze zmínila, je důležitá třeba o 50 stránek dál.
Knihou jsem si rozšířila obzory. Hodnotím knihu 3,5 hvězdičky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (45. týden)

01.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Katovo poslední přání v seznamech

v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených2x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

ukrajinská literatura Kyjev

Autorovy další knížky

Jevhenija Kononenko
ukrajinská, 1959
2020  73%Katovo poslední přání
2015  85%Poslední přání