Každý své břímě přehled

Každý své břímě https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17005/bmid_kazdy-sve-brime-2YZ-17005.jpg 4 17 17

Mnohotvárná skladba o lidické tragédii, o hrůzné noci z 10. června 1942, kdy byly Lidice zničeny a vypáleny. Baladickým, pateticky vzrušeným jazykem vypovídá o krutosti a brutalitě hitlerovců i bezbrannosti lidických mužů, žen a dětí. Zvláštní prostor věnuje autor neokázalé statečnosti lidického faráře, který se do posledního okamžiku svého života snažil zmírnit utrpení spoluobčanů. V celkovém vyznění je pak kniha tragickým podobenstvím o dobru a zlu, o mocnostech temnot a síle lásky k lidem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každý své břímě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Legens
17.08.2022 5 z 5

Zpracovat uměleckým způsobem Lidickou tragédii, událost, o které jsem přesvědčen, že se osobně dotýká každého Čecha, je u nás nesmírně choulostivá záležitost. A pan František Křelina, skutečný Pan Spisovatel, toto zvládl excelentním způsobem. Pokud jste to četli, asi se mnou budete souhlasit, že to byl zážitek opravdu mimořádný, i když podruhé to již chtít číst nebudete - právě pro ty hrozné emoce, které se v každém z nás při četbě vznítí. Je to podobné jako osobní návštěva v Lidicích - byl jsem tam jednou, mám pocit, že to ze mne udělalo jiného člověka, ale podruhé už tam nepůjdu. Jeden zážitek stačí, dojmy jsou trvalé a nehasnoucí.

neston
16.04.2014

Křelina používá ve svém vyprávění oproti Ivanovovi příliš mnoho fabulace. Doporučuji Hořel snad i kámen a pak také Motl Ozvěny Lidické noci. Samozřejmě nabízím www.lidice.cz, kde najdete m.j. i doslovný text publikace Lidice čin krvavého terporu z roku 1946.


Lenisk@
09.12.2013 4 z 5

Z knihy jsem byla nadšená! Týká se lidické tragédie, přesto jsem stále čekala šťastný konec.. dojemně na mě působily reálné pasáže, než fikce (malá Hanička).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Každý své břímě v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x