Každý umírá sám přehled

Každý umírá sám https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125029/bmid_kazdy-umira-sam-TPw-125029.jpg 5 140 140

Manželé středního věku se ve válečném Berlíně odvážně pustili do beznadějného odboje proti nacistům a v roce 1943 byli popraveni. Hans Fallada se o jejich osudu dozvěděl po válce ze spisu gestapa a na základě skutečných událostí napsal na podzim roku 1946 za necelé čtyři týdny svůj poslední román. Vytvořil tak jedinečné panorama života „obyčejných“ lidí z Berlína v období nacismu. Dojímavé zobrazení odboje prostých lidí se stalo víc jak šedesát let po svém vzniku bestsellerem v mezinárodním měřítku. V tomto vydání vychází román poprvé v nezkráceném originálním znění. Kniha vyšla už v roce 1954 pod názvem I ve smrti sami.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Jeder stirbt für sich allein , 1954


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každý umírá sám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

lidunka1
22.07.2023 5 z 5

Vždycky jsem si říkala, že největšími hrdiny, kteří bojovali proti Hitlerovi byli protifašisticky smýšlející Němci. Není to lehké čtení, ale autor píše brilantně. Šestisestránkový román napsal za 4 týdny. Výborně vykreslené postavy. Doporučuju.

Wladimirski
16.04.2023 5 z 5

Velmi silný příběh, na podkladě skutečných událostí, z období druhé světové války, v závěru doplněný dobovými fotografiemi osob hlavních postav, důkazů, dokumentů i berlínských ulic vztahujících se k popisovanému případu.
Kniha o životě a strachu "obyčejných" Němců, o Hitlerově režimu napříč tehdejší společností, praktikách Gestapa, SS, SA i Hitlerjugend, kniha o nadějích i zmaru mezi obyvatelstvem ale i ve strukturách Gestapa, SS a pod.
Pokud měl někdo po druhé světové válce tendence "házet" všechny Němce do jednoho pytle, jistě by svůj názor po přečtení této knihy změnil.
Vývoj a popis příběhu je psán velmi lidským jazykem, který od první stránky vtáhne čtenáře do děje a není třeba velké obrazotvornosti, aby se člověk vcítil do atmosféry té doby.
Faktická stránka událostí, tedy snahy boje Otty a Anny za správnou věc, odkrývá nebezpečí nepromyšlených akcí, kdy dobře zamýšlený účel svým způsobem provedení může napáchat výrazně více škod, než užitku, přivodit zcela jiný efekt a ohrozit mnoho lidských osudů a životů.
Hlavní i vedlejší postavy a jejich pocity velmi dobře popsané, perfektní dialogy.
Kniha "Každý umírá sám" míří na mojí VIP poličku.


VladkaBU
11.10.2022 4 z 5

... chvíli mi trvalo, než jsem se začetla. Pak mě ale osudy Anny a Otty začaly zajímat. Věděla jsem, že to neskončí dobře, o to víc jsem se chtěla dozvědět, jak. Film prostě musím shlédnout

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Každý umírá sám v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených172x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených21x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst189x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech3x