Kde je zakopán pes: memoáromán přehled

Kde je zakopán pes: memoáromán https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126813/bmid_kde-je-zakopan-pes-memoaroman-vEq-126813.png 4 168 168

„Memoáromán“ o zakopaném psu je zprávou o skutečných lidech a činech, které pokryly jedny ctí a druhé hanbou. Je to politická sága sedmdesátých let a zároveň kriminální příběh tím napínavější, že pravdivý. Hlavními protagonisty jsou autor, jeho žena a pes jezevčík, ale také Státní bezpečnost a společnost chartistů. Příběh končí v říjnu 1979, kdy bylo manželům Kohoutovým znemožněno vrátit se po pobytu v zahraničí do Československa, takže byli nuceni emigrovat.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kde je zakopán pes: memoáromán. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

vendy246
26.02.2024 4 z 5

Bezesporu velmi dobrý spisovatel. Jeho sdělovací schopnosti a dar slova se s dnešní instantní češtinou nedají srovnat. Už z toho důvodu byla četba zážitek.
Kniha je to tísnivá, o disidentových letech 68-79. Popisuje praktiky STB, útlak, sledování, výslechy, ale také bombu v autě a otráveného jezevčíka. Okrajově se zmiňuje o Václavu Havlovi, Martě Kubišové, Vlastě Chtamostové, Ivanu Klímovi, Pavlu Landovském a dalších chartistech a stíhaných režimem. Popisuje dobu bytových divadel, podpisu charty, setkání na Hrádečku, komunikace se zahraničím, vězení a emigrace.
Škoda, té pachuti z let do roku 68. Autor šel do všeho naplno, s jeho intelektem a silnou povahou. Po přečtení bych ho chtěla mít za hrdinu, ale ani před tím, ani potom nevěřím v jeho dobrý úmysl.

Fajn
31.10.2023

Dobrá, velmi dobrá knížka o tom, jak to chodilo mezi disidenty za minulého režimu.


zuvacka
27.12.2022 4 z 5

Veľmi ma to bavilo a dalo mi to veľa látky na premýšľanie. Akokoľvek s pánom Kohoutom nemám úplne zhodné postoje, musím oceniť jednak premyslený spôsob písania - v podstate každá veta má pointu, (ukážka v citáte 1). Až sa to skoro zle čítalo, lebo nešlo poľaviť sústredenie, aj v popisnej vete sa často uzatváral pomyselný kruh s pointou. Druhá vec, ktorú musím oceniť je grácia, s ktorou so ženou vzdorovali ŠTB. Nešlo len o to, že sa nezlomili ako mnoho ich známych, ale aj o spôsob boja. Bol akosi - elegantný. Ale nie ľahký, príliž veľa bolo zrady a slabosti naokolo. A skoro som im závidela partiu - vzťahy, ktoré mali s tými, čo vydržali, boli výnimočné, niečo ako bratstvo v zbrani, v ohrození. Je to niečo, čo normálne človek nezažíva, a vnímam to pre nich ako dar. No a po tretie, ocenila som aj to ako Kohout nepodľahol ilúziám o západných intelektuáloch (citát 2). Proste bystrý chlap, od ktorého mám čo čerpať.

Citát 1 - Z času, keď mali dve akože ochranky, policajtov stálych a mobilných a on práve oslavoval narodeniny. Veta je adresovaná jeho jazvedčíkovi, ktorý práve na súťaži preukázal aký je schopný a vycvičený.
"Po skončení své pracovní doby dorážejí další gratulanti, aniž první odešli, Jolana nosí ostrahám chlebíčky, pivo, kávu i dort, když přece chrání naše radování před zlými úkladníky, mobilní berou a srdečně děkují, stabilní berou a mračí se na nás dál, jiný stav jiný mrav? jsou přece od stejné firmy, ale jak vidět cvičeni líp než ty, Elito-Rekorde, umějí nenávidět i milovat na povel."

Citát 2, adresovaný jeho žene:
"..pod touhle střechou jsem prožil třináct let, o nichž smím tvrdit, že byla pro mne ze všech nejpodstatnější, pět patřilo ještě k době, kdy jsem nosil dres politických vítězů, osm už k druhému poločasu v týmu poražených, poznal jsem důkladně obě strany mince, a nezdaří-li se můj záměr, mává na mě útěšlivě jedinečná šance objevit její třetí stranu  exil , co chce spisovatel od života víc?
Všechny iluze, které jsem si kdy mohl dělat, jsem si už udělal a zaplatil za ně, vím velmi dobře, co by mě čekalo: zatímco mě kdysi můj režim odměňoval výhodami, byl mi později svobodným světem udělen bonus psance; zůstane-li má mince opravdu stát na třetí, úzké straně, nedá mi už nikdy nikdo nic. Odříznut od věrných přátel octnu se mezi jinými nepřáteli, od nynějších se budou lišit jen menší mocí, ne však menší hloupostí a zlobou, pro pravici zůstanu nepolepšitelný výrobce lživých chimér, pro levici prolhaný ničitel nejlepších snů a zakrátko budeš vědět vlastně jen ty, kdo opravdu jsem."

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

30.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kde je zakopán pes: memoáromán v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených232x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených17x
v Knihotéce147x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x