Kdo pohne osudem přehled

Kdo pohne osudem
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286685/mid_kdo-pohne-osudem-Izv-286685.jpg 4 55 55

Přiběh Jany Eyrové v jiném světle V knize opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Co nám prozradí o tajemné šílené ženě v podkroví? Kdo rozpoutal osudný požár a kdo při něm ve skutečnosti zahynul? V knize opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Co nám prozradí o tajemné šílené ženě v podkroví? Kdo rozpoutal osudný požár a kdo při něm ve skutečnosti zahynul?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

Fire at Thornfield Hall , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo pohne osudem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

milena8281
02.02.2024 3 z 5

Rozhodně hodnotím nápad podívat se na příběh z jiného úhlu pohledu jako velmi zajímavý. A myslím, že to nedopadlo tak špatně. Ale dějově je to spíš samostatný příběh.

sappan
08.06.2022 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře, měla spád a nečekaný závěr. Mám Janu Eyrovou ráda, ale vždycky mi přišla trochu moc "sladká" (nenapadá mě jiné slovo). A nápad vyprávět příběh z pohledu hospodyně mi přijde skvělý. Nějak se to přihodit muselo a proč ne takhle? Klidně to tak mohlo být. :D Nebo možná ne, ale to nevadí, hlavně, že se to příjemně četlo. Myslím, že knížku můžu doporučit.


Jana K
06.12.2021 3 z 5

Knih, snažících se nějakým způsobem parazitovat či se přiživit na slavném románu Jana Eyrová už tu pár bylo. Především je to prequel Širé sargasové moře odehrávající se na daleké Jamajce, jehož hlavní postavou je pochopitelně Rochesterova první žena. Četla jsem ho už před lety a dočetla jen stěží - příběh jako takový mě nezaujal a nelíbil se mi.
O něco lépe se četla Paní Rochesterová, jak již název napovídá jedná se o rádoby pokračování Jany Eyrové. Četla se sice lépe, ale vývoji a dalšímu směřování postav šlo uvěřit jen stěží.
Z tohoto minisouboje tak vybírám tuto knihu, která se neodehrává před ani po Janě Eyrové. Na zadním přebalu se sice dočteme, že kniha volně navazuje na světový bestseller Charlotte Brontë, ale jedná se o příběh odehrávající se souběžně s Janiným.
Hlavní hrdinkou je tady hospodyně Fairfaxová, která nám vypráví svůj příběh událostí tak, jak se na Thornfieldu odehrály jak před Janiným příchodem, tak i po jejím odchodu. Vše se hodně točí kolem záhadné ženy v podkroví, Jana Eyrová dostává v knize minimum prostoru. To ale vůbec nevadí, kniha se četla příjemně, dozvěděli jsme se ledasco o tom, jak to chodí mezi služebnictvem v tak velkém panském domě. Samozřejmě najdeme i pár věcí, co zas tak úplně nesedí, srovnáváme-li děj a postavy s originálním příběhěm, ale zjistila jsem, že mi to nevadí, člověk se zkrátka musí odprostit od původní adaptace a vnímat knihu jako samostatné dílo. Překvapil mě i hodně alternativní konec, jaký jsem opravdu nečekala. Ze všech těchto knih snažících se nějakým způsobem navázat na velký příběh Jany Eyrové je tato rozhodně nejlepší.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kdo pohne osudem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Jane Stubbs
britská
2016  76%Kdo pohne osudem