Kdo zabil mého otce přehled

Kdo zabil mého otce https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479876/bmid_kdo-zabil-meho-otce-q7i-479876.png 4 178 178

Literární zpověď, která je stručnou, ale sžíravou obžalobou francouzského třídního systému a zároveň něžným milostným dopisem. Autor se vrací ne sever Francie do průmyslového městečka, které popsal v knize s Eddym B., aby navštívil svého umírajícího otce. Tomu je sotva padesát let, ale po pracovní nehodě, která mu rozdrtila páteř i ducha, se ze zatvrzelého hrubiána proměnil v opilého, tloustnoucího invalidu, který sotva chodí a dýchá a není schopen postarat se o svou rodinu. Louis znovu zkoumá jejich komplikovaný vztah, poraněný hanbou a opovržením, které vůči němu otec cítí kvůli jeho homosexualitě. Vzpomíná na útržky jejich rozhovorů a hádek, ale i na něžné momenty. Nakonec dochází k tvrdé obžalobě francouzské vlády a bezohledného kapitalismu, který otce odsoudil k předčasné smrti. Francouzský spisovatel jde proti establishmentu s holými pěstmi, ale ke svému dlouho odcizenému otci se obrací s otevřenou náručí. Právě tahle kombinace dělá z jeho knihy dojemné svědectví.... celý text

Literatura světová Novely Biografie a memoáry
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Qui a tué mon père , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo zabil mého otce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Annicka
04.05.2024 5 z 5

Čteno ve francouzštině.
Na obálce českého vydání je napsáno, že jde o román... Čekala jsem tedy román se vším, co k tomu patří - příběh, dialogy... K tomu to má skutečně daleko. Jde spíše o sled neuspořádaných autorových myšlenek a vzpomínek na dětství a zejména na svého otce, k němuž promlouvá. Přeskakuje v čase a v tématech. Ale i přesto (nebo možná právě proto?) jde o zajímavé a čtivé dílko, asi tak na jedno dvě odpoledne. Moje první setkání s autorem, ale myslím, že rozhodně ne poslední.

veriszv
08.02.2024 4 z 5

Moje první setkání s autorem. Asi jsem nevybrala na začátek úplně vhodnou knihu od autora, ale chtěla jsem zkusit něco kratšího.
Silné momenty, niterná kniha, zajímavé myšlenky, ale po pár měsících si to ale zas tak dobře nepamatuju, takže mě to asi nezasáhlo tolik, jak jsem myslela.
Nakonec jsem z celé knihy trochu v rozpacích a vlastně nevím


TomTomis
24.12.2023 3 z 5

Další kniha autora- docela mě ještě místy bavila. Ale nechytilo mě to. Místy s autorem asi nesouhlasím v pojetí světa...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kdo zabil mého otce v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených219x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených10x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst122x
v Chci si koupit45x