Když prší jehličí přehled

Když prší jehličí
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445103/bmid_kdyz-prsi-jehlici-bCG-445103.jpg 4 28 28

Jak bude vypadat krajina po kůrovcové katastrofě? Uvidíme ještě růst nový les a ucítíme jeho vůni? Hrdina románu lesník Kamil už to ví. Zažil začátky kůrovcové kalamity před rokem 2000 a se čtyřmilimetrovým broučkem bojoval část svého produktivního lesnického života. Nejnovější román Aleše Dostála se odehrává v blíže nespecifikovaném moravském podhůří. Hlavní hrdina, čerstvý důchodce, se díky školnímu srazu po dvaceti letech vrací na místo svého prvního působiště. Tady v roce 1992 začala jeho velká kůrovcová válka, odsud musel pro jistá nepochopení a křivdy odejít. Kamil se těší na setkání se spolužáky a kamarády a zároveň si představuje, jak asi vypadá nový les, který tam po kalamitě založil. Zůstal po něm pomník slávy, nebo hanby?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když prší jehličí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Babkabylinkarka
28.10.2023 5 z 5

Kniha, kterou jsem četla pomalu, protože jsem potřebovala strávit každé slovo, přemýšlet o každé situaci. To se mi nestává často a jsem moc ráda, že se mi to stalo. Vyvolalo to ve mně spoustu dávno zasutých vzpomínek na prázdniny strávené v Lužických horách, kde byly lesy umírající, na mé dětské sny o životě na hájence ... Život to všechno zamotal jinak, ale láska k lesům zůstala. Kniha si mě sama našla a moc děkuju za všechno, co jsem si díky ní uvědomila.

medlovice
20.03.2023 5 z 5

Medlovské lesy zpívají a šumí. Smrky, duby,akáty , jedle , borovice. Vždycky tu stály a dýchaly pro nás. Možná, že tu byl les už v roce 1351 , když tudy kráčel muž jménem Medl a založil Medlovice. Ted tudy prošel kůrovec a líbí se mu tu. Pily se zakously , traktory a vyvážečky ničí lesní cesty. Krajina se mění , stromy mizí a na obzoru jsou mezery , ztrácí se kouzlo zalesněného kopce , ztrácí se les. Jakoby ta kniha byla od nás.


SladkaK
14.09.2021 5 z 5

Tempo dějové linky naprosto odpovídá prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Les, oproti lidem, je majestátný, klidný a nikam nespěchá. A tak stejně vás bude unášet kniha už od prvních stránek. Zapomeňte na chvíli na své vztahové problémy, nepořádek doma i požáry v práci. Zaměřte svou pozornost na něco mnohem důležitějšího. Něco, co nás přesahuje víc, než vrcholky smrkového porostu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (6. týden)

07.02.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Když prší jehličí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x