Když se stíny natahují přehled

Když se stíny natahují
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493998/bmid_kdyz-se-stiny-natahuji-j0X-493998.jpg 5 25 25

Když na tento svět přicházíme, jsme jako čerstvě napadlý sníh. Když padneme na to správné místo zůstaneme čistí a nedotčení. Když spadneme jinam, vytvarují nás, pošlapou nás až ztmavneme a ztratíme se. Jak moc určující je, v jaké rodině se narodíme? Jak moc nás může omezovat víra? To zjistí Aurora, hlavní hrdinka knihy, když ztratí svou nejlepší kamarádku. Jak ráda by se přiklonila k jiné víře, jak ráda by uctívala jiného draka, jen aby mohly být spolu. To ale není to možné. Svět tak nefunguje. Toto prokletí provází její další osud. Ztráty a zážitky z války a pobytu v koncentračním táboře otevírají bránu její fantazie. Utíká do světa pestrobarevných draků. Snaží se bojovat, odpouštět, pochopit a být pochopená. Nesoucí v sobě hluboké jizvy. Spojením reality se světem draků, jsme přímo vtažení do konfliktu respektu vůči jiným názorům, rasismu a nacionalismu. Kniha vznikla ze zážitků z války v Bosně.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když se stíny natahují. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Jidu
28.05.2024 5 z 5

Zopakuji to, ale tohle jsem fakt nečekala. Když se mi knížka dostala do rukou, tak jsem si opravdu na první dobrou řekla ajaj.

Ale! Pak jsem začala číst. A to je tak strašně emočně náročná kniha plná metafor, smutku, ztráty a všeho dalšího, že jsem si ji i přes její rozsah rozsah dávkovala celý týden.

Rozpad Jugoslávie, válka, která probíhala kousek od nás a v nedávné době, tak tohle téma se nám rozhodla autorka představit.

Někdy si myslíme, že koncentrační tábory apod. jsou tématem jen v druhé světové válce. Tahle a ještě jedna kniha (Místo, odkud není návratu) nám ale ukazují, že lidi jsou neponaučitelní tvorové.

Příběh je vyprávěn hodně originálním způsobem. Je to vlastně vyprávěno jako "pohádka". Příslušníky jednotlivých vír taky máme jako uctívače jednotlivých draků. Tohle se mi opravdu hodně líbilo, knihu to udělalo extrémně originální.

Samotný příběh je jen pro silné povahy. Co vám budu povídat. Válka, vojáci, mladé dívky...Ne, fakt tohle není kniha na jeden den. To se musí dávkovat a vstřebávat to postupně.

Celkově knihu jednoznačně doporučuji. Na konkrétně tuto válku jsem žádnou nečetla a je fajn si rozšířit obzory. Jen se připravte na peklo. Ale jak já říkám - oni to muselo prožit, já jen přečíst.

Ctenar1202
28.11.2023 4 z 5

Aurora je hlavní postava v knize Když se stíny natahují. Vzpomíná v ní na hrůzy války, které ji, její rodinu, kamarády a prostě každého, postihly. Ona sama utíká ve svých myšlenkách do svého světa, do světa barevných draků a vyrovnává se tak s hrůzami, které viděla. Aurora i její kamarádka Eva válku přežily a každá se s jejími následky vyrovnala jinak.

Knížka se mi četla velice dobře a trnulo mi, když jsem četla o všem, co Aurora prožila. Je znát, že autorka některé věci opravdu prožila, protože celé vyprávění je velice autentické a skvěle popsané. Chápu i svět draků a únik do jejich světa, ale trochu mě to v knize rušilo.


EvikU.
31.10.2023 4 z 5

Kniha vypráví útržky vzpomínek z války v Bosně a Hercegovině. A žití po válce. Všichni, kteří přežili si v sobě nesou jizvy. Eva se s dobou války dokázala vyrovnat lépe, po válce se vdala a založila rodinu. Její kamarádka z lágru Aurora se s tím vyrovnává hůř. Neumí lidem věřit a milovat je. Válka ji připravila o rodinu. Po válce ji vychovávají pěstouni, které má ráda.

Studuje právnickou fakultu, ale často utíká z reality do fantasy světa pestrobarevných draků. Ani si neumím představit, co všechno si musela prožít. Kolik lidí dokáží uvěřit, že když má druhý jinou víru nebo jiný názor na politiku a na život, dokáže v druhých vyvolat davovou nenávist, která přeroste v rasismus a válku.

Kniha se mi četla moc dobře. Bylo mi špatně a cloumali mnou velké emoce. Ovšem jak tam autorka přidala draky, houplo mě to zpátky. Najednou byli emoce pryč a říkala jsem si, že je to taková pohádka se šťastným koncem. Nevím proč, chápu, že to chtěla autorka obzvláštnit, ale mě to rušilo.

Z konce knihy mě mrazilo. Popsané pocity Aurory mě zasáhly. Stíny se přibližujía tentokrát mají ledový účinek a moc nad Aurorou. Velmi silný příběh, který si určitě přečtěte.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Když se stíny natahují v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit7x