Spoutaný svět přehled

Spoutaný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17949/bmid_spoutany-svet-nQl-17949.jpg 4 29 29

Ke hvězdám série

1. díl >

Život Jana Kulozika, odborníka na mikroelektronické systémy, je poklidný, dokonalý a bezproblémový. Ve chvíli, kdy se stane svědkem události, ke které oficiálně ani nemohlo dojít, se mu však jeho svět začne hroutit a z trosek povstává děsivý stín tajné policie. Policie s neomezenými zdroji, která si s potenciálními rebely hraje jako kočka s myší. Orwellův 1984 v praxi!... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic And , United Fans
Originální název:

Homeworld , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spoutaný svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ludek.n
21.10.2020 3 z 5

Pašeráci drog, tajné ponorky, pracovní tábory, Izrael jako poslední ze svobodných států, demokracie na úbytě, naopak otrokářská společnost na vzestupu, potlačování veškerý lidských práv, cenzura slova i myšlení… a do toho všeho všemocné bezpečnostní složky, nejen státní, ale doslova vesmírné. Velký bratr se dívá dnes a denně na život všech svých občanů, ale inženýra Jana Kulozika obzvlášť aneb orwellovské téma podle Harryho Harrisona. Na rozdíl od svého vzoru se Harrison nepouští do zkoumání mechanismů totalitního zřízení, aby z nich vyvodil důsledky, ale používá onen model nesvobodného světa pro rozvíjení vlastního, zcela osobitého, dobrodružného příběhu, v němž se to hemží pohlednými agentkami, zrádnými policejními důstojníky, konspiračními akcemi a fantastickými útěky z přísně střežených vládních zařízení. Harrison se baví a my se můžeme bavit s ním.

Disease
04.05.2020 3 z 5

Tradiční Harrison. Totalitní svět tu funguje jen jako kulisa pro dobrodrůžo. S klasickými antiutopiemi se nedá srovnávat.


mi-380
20.01.2020 4 z 5

Na Zemi po osudovém konfliktu vládne totalitní celoplanetární režim s dvěma kastami. Někde je ale ukryta poslední fungující demokracie. Hlavnímu hrdinovi z kasty vládců se pomalu odkrývá pravda, kterou systém důsledně tají. V mládí jsem byl v podobné situaci. Získávání věrohodných informací o režimu před rokem 1989, když člověk nevyrůstal mezi disidenty – to byl srovnatelný thriller, s tím rozdílem, že nešlo o život.
Rok vydání 1980 poznamenal zastaralost některé používané techniky, jsme tu ale po transformaci společnosti, tak proč ne?
85 % (20 hodnotících je aktuálně na průměru 77 %).

Vytáhl z knihovny příslušný svazek a přistoupil k vysokému oknu, kde bylo více světla.
Demokracie: Zastaralý historický pojem politické nauky. Označuje formu vlády, která zažila krátký rozkvět v malých městských státech starověkého Řecka. Podle Aristotela je demokracie perverzní formou třetí formy vlády.
Nějaká historická forma vlády, něco jako kanibalismus, který přišel a zase zmizel. Co s tím měli Izraelci společného? Poněkud záhadné. Jan oknem hleděl na šedivou oblohu a Temži pokrytou ledovým příkrovem. Otřásl se…

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spoutaný svět v seznamech

v Přečtených45x
v Doporučených1x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x