Kéž bych ti to dokázala říct přehled

Kéž bych ti to dokázala říct https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436436/bmid_kez-bych-ti-to-dokazala-rict-1Ky-436436.jpg 4 94 94

Každá rodina má nějaká problémy, někdy jsou však natolik vážné, že zapříčiní dokonce i rozpad. Audrey by mohla vyprávět. Její dvě dospělé dcery se sobě natolik odcizily, že ani dospívající vnučky se nikdy nesetkaly. Tajemství staré třicet let rodinu rozdělilo a zdá se, že navždy. Je tu však jedna věc, která je dokáže spojit. Napětí neustále roste a neodvratně se blíží okamžik, kdy dávná rozhodnutí znovu vyjdou napovrch. Může ještě rodina po tolika letech mlčení najít k sobě cestu?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

If Only I Could Tell You , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kéž bych ti to dokázala říct. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

SynD
10.03.2024 2 z 5

(SPOILER) jako první jsem od Hannah Beckerman četla The Forgetting a byla jsem upřímně nadšená. bavila mě napínavost vyprávění i kvalitní twist... tento román ale má nadějná očekávání zklamal.

autorka se tu pouští do hlubších vod, možná až příliš hlubokých. těžká témata při tom ždíme do maxima, takže tu máme:

umírání malé holčičky na leukémii, sebevraždu jejího otce, jehož tělo objeví další malá holčička. taky utrpení a mnohočetné nádory u stařenky a její umírání. tajemství a mnohaleté pocity viny u všech přeživších, o nichž si samozřejmě neřeknou, protože by autorka neměla co psát. dále eutanazie, několik samovolných potratů, bouračka, nevěra, opuštění ženy s malým miminkem. a zřejmě americkému publiku na míru autorka přihodila i 9/11 (to už mi lezly oči z důlků), narukování v důsledku traumatu z něj, a útok sebevražedného atentátníka v Kandaháru (...)

příliš štědrá nadílka témat pro mě byla desenzitizující. a věčné narážky na tajemství mě otravovaly. stejně jako soustavné vzpomínání postav na minulost. to je jednak neuvěřitelně detailní, což pochopím u úmrtí milované dcerky, méně ale u obyčejných momentů, a jednak příběhu bere rytmus i dech. možná i život - byla docela řehole se těmi haldami vzpomínek nějak prokousat.

prokousání ale stálo za to, přibližně od příletu do NY se konečně něco začíná dít a poslední kapitoly byly opravdu dojemné. nebýt jich, je tu jenom jedna hvězda.

RendyaDav
04.02.2024 4 z 5

Příběh je o komplikovaných rodinných vztazích a hledání cesty k sobě. Tajemství staré třicet let rodinu rozdělilo ,otázkou je jestli navždy.
Psychologický smutný román co člověk dokáže udělat pro dobro věci.


Acquenta
11.05.2023 5 z 5

Jsem matka a kniha mě semlela. Semlela mě tak, že i po jejím přečtení jsem dlouho seděla a přemýšlela a po tvářích se mi koulely slzy jako hrachy... Asi jsem udělala chybu, že jsem knihu neodlozila ve chvíli, kdy se v příběhu objevila Zoe... Nedoporučuji číst matkám. Je to síla

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (10. týden)

07.03.2021


Knižní novinky (30. týden)

19.07.2020


Citáty z knihy (9)

Jak může dojít k tomu, že jste na konci svého života a máte pocit, že jste sotva začali?


ŠŤASTNÍ. Audrey si to slovo v duchu opakovala a napadlo ji, jestli to nakonec není tak, že existuje tolik různých definic toho slova jako lidí na zemi.


Nic už nikdy nebude tak prosté a současně tak složité, tak jasné, a přitom tak hluboké jako ručička dítěte v maminčině dlani.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Kéž bych ti to dokázala říct v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených132x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených6x
v Knihotéce132x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

pro ženy rakovina, nádory rodinné vztahy

Autorovy knížky

Hannah Beckerman
britská, 1977
2020  76%Kéž bych ti to dokázala říct