Načisto přehled

Načisto
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36075/bmid_nacisto-z6h-36075.png 4 156 156

Kirill Maximov série

< 2. díl

Docela nenápadný prodavač malé počítačové firmy Kirill Maximov nečekaně ztratí identitu a stane se tzv. funkcionálem, tedy tvorem, který je z čísi vyšší a ne zcela jasné vůle vyřazen z běžného života a je současně obdařen výlučnými schopnostmi. Kirillovou „funkcí" se stane celnice – obyčejná stará moskevská vodárenská věž, jíž se dá procházet ze světa do světa. Hlavní hrdina postupně sám několik světů navštíví, ale chce vědět víc. Hodlá si učinit jasno v tom, kdo za jeho osudovou proměnou stojí a kdo rozhoduje o něm i o mnoha dalších funkcionálech. Dokáže najít „srdce temnoty" a vrátit se do světa normálních lidí?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton , Argo
Originální název:

Чистовик (Čistovik) , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Načisto. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Eldar80
07.05.2023 4 z 5

Hned to pokračuje. Chybí úvod, takže to má spád už od začátku. V prvním díle byl Kirill vláčen okolnostmi, ale tady přebírá iniciativu on. Má to jednu dějovou linii a literární úroveň je stejná. Kapitoly opět začínají rádoby filozofováním.
Bylo by lepší, kdyby to vyšlo jako jedna kniha. Nešlo by poznat, že je to dilogie. Celý nápad je stejně nevyužitý jako v prvním díle. A schopnosti Kirilla taky. Není to nic akčního. A přitom by mohlo!
Lukjaněnko to píše, jakoby se to skutečně stalo. Kirill je prodavač počítačů z Moskvy, který se stal funkcionálem teprve před 5 dny. Jsou tam pasáže, kdy se skoro nic neděje. A pak tam jsou pasáže, kdy se toho děje moc.
Podle mě je to poctivá nová vlna. Ani tady se nedá určit jestli to je fantasy nebo sci-fi. Žánrově to nikam nezapadá. Je to takový svéráz národní fantasy. :-) Podobá se to dilogiím od Zelaznyho.
Jiný autor by na základě funkcionálů napsal ságu. Lukjaněnko nezvládl ani trilogii. Mohla to být analogie Amberu. Třeba. Dá se to číst jako čistá zábava, ale dá se nad tím i přemýšlet. Stejně jako první díl to má povedený závěr.
Konec vnímám jako otevřený. Komu se líbilo Nanečisto, tak určitě doporučuju. Příběh se zde uzavírá a je to působivější. Jen záleží jaký máte vkus. 85%

toni-az
29.01.2023 3 z 5

Musím se přiznat, že oproti jiným knihám autora mi tahle přišla asi nejslabší. Dokonce se mi líbily víc i mnohem méně hodnocené. Ale samozřejmě hlavní postava sympaťák, kniha napsaná čtivě, děj celkem zajímavý i když trochu překombinovaný. Nápad byl zajímavý v prvním díle, tohle už byla trochu nastavovaná kaše. Ale pořád mírně naprůměrná kniha i z mého piohledu.


Meda77
07.10.2022 3 z 5

Tento druhý díl navazuje tam kde první zakončil a psán je naprosto stejně. Zlepšilo se filozofování o Rusku a taky ty úvahy na začátcích kapitol. Co bylo pro mě zklamáním je obsah. Přesněji spousta omáčky okolo žádného děje. Zatím nejslabší dílo co jsem od autora četl. Téma knihy přitom bylo docela neotřepané a tady se sním dalo pracovat což Lukjaněnko umí. Nerozumím tomu proč knihu nějak nerozvíjel v ději, jako v ostatních svých knihách. Připadá mi to jako by nemohl chytit nějaký nápad nebo můzu, takové nedodělané něco a konec tomu jen nasvědčuje. No nic zkusíme zase jinou. Tady každopádně pouze standardní průměr 3starsy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Načisto v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených264x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených11x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit6x