Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa přehled

Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425093/bmid_knez-prezidentem-slovensko-jozefa-t-DJy-425093.jpeg 5 11 11

Kniha je věnována jedné z nejvýznamnějších a současně nejrozporuplnějších postav moderní slovenské (potažmo československé) historie, Jozefu Tisovi. Autor analyzuje jeho životní osudy, nástup k moci, formování slovenského nacionalismu, „černou legendu“, jež kolem Tisa později vznikla, i dnešní postoje historiků. Nejedná se však o klasickou biografii, kniha je především široce pojatým obrazem Slovenska první poloviny 20.století. Krawczyk si klade dodnes podnětné otázky: Jak se katolický duchovní stane vrcholným politikem? Lze spojit křesťanské hodnoty s fascinací fašismem a vypjatým nacionalismem? Kam až může zajít zaštiťování se vlastenectvím? Kde leží hranice mezi náboženstvím a ideologií?... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Słowacja Księdza-Prezydenta: Józef Tiso 1887–1947 , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

ales1009
12.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha, kdo si chce doplnit znalosti o Slovensku v době války, určitě nebude na škodu, když po ní sáhnete.

KejmlP
29.04.2020 5 z 5

Mně se titul moc líbil. Objektivní, nepoučující, rozebírající temné i světlé stránky. Zaměřuje se na Tisa, ale nevytrhává ho z kontextu. Jelikož to byla moje první kniha o prvním slovenském prezidentovi, dozvídal jsem se velké množství nových a zajímavých informací, které se vstřebávaly příjemně a kontinuálně. Celkově dobrý čtenářský zážitek.
Tiso zde není ani glorifikován, ani vláčen žumpou. Po přečtení knihy bych ho přirovnal k postavě Klementa Gottwalda. Člověk, který věřil věci, která se řadě z nás nemusí líbit, ale zároveň mu to myslelo. Za tímto cílem šel, a nakonec k němu i došel. Bohužel, mezinárodní podmínky a velmoc, o kterou se dotyčný při naplnění snu opřel, mu neumožnila dělat věci po svém, ale tak, jak si to přáli jiní. A ačkoli musel vidět, že skutečnost má čímdál víc daleko od vysněného cíle, držel se ho zuby nehty, aby mu zachoval aspoň nějakou věrnost, a aby si nemusel přiznat, že už dávno sešel na scestí. A tak před sebou máme další nešťastný osud člověka, jehož jistě dobře myšlený sen (Kdo by taky svůj sen myslel zle?) se zvrhl v tragédii milionů.
Bavily mě překvapivě všechny části, včetně nejrozsáhlejší kapitoly týkající se holocaustu slovenských Židů, u které jsem měl obavy, že bude zbytečně rozvláčná a detailní. Za mě výborný počin, smekám před skvělým polským autorem.


alweryon
13.04.2020 4 z 5

No...
Podtitul knihy má pravdu - kniha je víc o Slovensku Jozefa Tisa, než o Tisovi, a tak ji doporučuji spíš zájemcům o zaplnění velkých mezer ve vědomostech, než těm čtenářům, kteří téma fašismu, Slovenska, nebo církve přelomu 19. a 20. století mají nastudováno a chtěli detailní poučení o Tisovi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit10x

Štítky knihy

Jozef Tiso slovenské dějiny politici nacionalismus katoličtí kněží klerofašismus

Autorovy knížky

Andrzej Krawczyk
polská, 1954
2019  95%Kněz prezidentem: Slovensko Jozefa Tisa