Kokrhání kohoutů, pláč psů přehled

Kokrhání kohoutů, pláč psů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496261/bmid_kokrhani-kohoutu-plac-psu-mo9-496261.jpg 4 58 58

Sledujete, jak mizí vaši příbuzní. Mučí a vraždí je vaši sousedé nebo známí. Záminka může být jakákoli. Potom to všechno skončí. A teď se naučte s bývalými dozorci a popravčími opět žít. Vítejte v Kambodži. Wojciech Tochman prozkoumává ve svých reportážích temná místa. Do Bosny, Rwandy nebo Kambodže se nevydával za senzací, ale chtěl se dotknout toho, čeho se bojíme, co se v lidech někde hluboko skrývá. Pol Pot a jeho příběh přitahují pozornost, ale člověk připoutaný řetězem u rozpadlé chatrče? Ostatně, kdo může svého nemocného příbuzného zavřít do klece? Jedině zlý člověk. To je jednoduchá odpověď. Tochman strávil v Kambodži, jedné z nejchudších zemí stále ohrožených přírodními katastrofami, dostatečně dlouhou dobu na to, aby jednoduché odpovědi nehledal. Doprovázel psychiatričku Sody Ang, která se pokouší vysvětlit rodinám, co skutečně trápí jejich nemocné příbuzné, a začít je skutečně léčit. Protože zatím jsou místo léčby psychóz zavíráni do klecí nebo přivazováni za nohu. Narušené duše, i takové jsou výsledky řádění Rudých Khmerů. Kambodžská společnost se rozložila, přišla o vzájemnou důvěru, zapletla se do sítě strachu a pověr. Zlí duchové – tak by to Kambodžané popsali. Když je jednou vypustíte, dlouho netrvá, než jsou zase zkroceni.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Pianie kogutów, płacz psów , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kokrhání kohoutů, pláč psů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

luc_hru
08.02.2024 5 z 5

Série knih od prokletých reportérů se opět ukázala jako nepřekonatelná. Kokrhání kohoutů, plac psů je mou třetí přečtenou knihou z této série a opět mě nenechala na pochybách o kvalitě a síle vyprávění. O Kambodži už jsem nevěděla před jejím přečtením úplně málo, ale způsob, jakým autorka/z autorů přibližují příběhy obyčejných lidí moje znalosti posunul úplně na jiný level.

Vynikající je právě to, že kniha představuje Kambodžu skrz autentické zážitky místních obyvatel. Oceňuji autorovu schopnost zachytit atmosféru a emocionální podtext událostí, což tvoří jádro síly téhle knihy.

Je však třeba souhlasit s názorem některých recenzentů, že pokud čtenář očekává podrobný historický diskurz o Kambodži, mohl by být zklamán. Tato kniha se spíše zaměřuje na odhalení hloubky lidských duší kambodžského lidu. Ačkoli nenabízí encyklopedické informace, přináší nesmírně cenný pohled na každodenní život a vnitřní boje lidí v této zemi.
Určitě to není poslední autorova kniha, co jsem četla.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Po knihe Pol Potov úsmev, od ktorej som čakala viac, som si chcela prečítať niečo ďalšie o Kambodži. A voľba padla na túto knihu. Čítanie je to rozhodne poučné, ale taktiež to nie je tak úplne to, čo som čakala. Prišlo mi to veľmi jednostranné - v knihe boli hlavne príbehy obyvateľov, ktorí teraz žijú v tej najväčšej chudobe na okraji spoločnosti. Asi som dúfala v aspoň trošku viac histórie a možno väčší záber. Ale napriek tomu sa mi kniha páčila. Aj keď to nie je úplne správny výraz - dobre sa mi čítala a zaujímalo ma to, ale osudy v nej vykreslené sú strašné. Tých ľudí mi bolo veľmi ľúto. Žiť priviazaný na nejakej reťazi kvôli psychickému ochoreniu, ktoré sa dá už liečiť a to preto, že v krajine pôsobí asi päť psychiatrov a ľudia stále veria v akýchsi zlých duchov... Alebo žiť vedľa toxickej hory odpadkov, ktorá sa môže hocikedy zrútiť a tí ľudia to považujú za slušné bývanie... Ani si to neviem predstaviť, že takto tam skutočne žijú. Rozhodne je to poučné čítanie a určite si prečítam aj ďalšie autorove reportáže.


iv.ča
28.01.2023 5 z 5

Toto je první kniha, kterou jsem četla že série prokletých reportérů. Měla by to být povinná četba ve školách. Lidé si uvědomí, jak se vlastně tady máme dobře. Hrůza, co v 21. století může někde být normální.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kokrhání kohoutů, pláč psů v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit28x

Štítky knihy

Kambodža Jihovýchodní Asie

Autorovy další knížky

Wojciech Tochman
polská, 1969
2017  92%Jako bys jedla kámen
2013  86%Pánbůh zaplať
2022  82%Kokrhání kohoutů, pláč psů
2017  90%Eli, Eli