Oko světa přehled

Oko světa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124619/bmid_oko-sveta-Ugi-124619.jpg 4 328 328

Kolo času série

< 1. díl >

Není příliš mnoho fantasy cyklů, které se staly legendami. Jordanovo Kolo času mezi ně rozhodně patří. Kolo času opravdu je velký fantasy epos. Velký v tom nejlepším slova smyslu. To, že má něco víc dílů, neznamená, že to je špatné. Vždy jde o autora a jeho schopnosti. Robert Jordan je toho dokladem a jeho sága bude už navždy patřit k tomu nejlepšímu z klasické fantasy… Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Eye of the World , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oko světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (60)

GošaGoša
07.04.2024 5 z 5

Četla jsem novější vydání od Laser. Trpěla jsem obrovským množstvím překlepů.
Jako první jsem viděla seriál a ten se mi líbil. Na základě toho jsem chtěla znát předlohu. Seriálová Morna se mi líbí víc než ta knižní.
Tempo příběhu a množství popisu mi vyhovovalo. Jsem unavená rychlokvaškama, které jsou tak svižné a stručně, že netuším, jak vypadá hlavní hrdina.
Tady jsem dostala spoustu prostoru a času, abych se do prostředí ponořila a seznámila se s hrdiny. A to se mi na tom líbí. Akce tam je, jenom to není bum a prásk, jak je současný trend. Tu a tam jsou strašidelné prvky v míře, která je pro mě tak akorát. Jestli mizelci jsou strašidelní, tak skutečně děsiví jsou děti světla.
Asi jsem cílovka...
Příběh je o souboji dobra a zla a záchraně světa. Opakování tohoto cyklu chápu jako to, co známe z naší historie. Vznikne kultura, dospěje do svého maxima a pak se zhroutí, vznikne nová kultura atd.
Rand je typický klaďas, každá skupina má svého hňupa a tady to je Mat, holky mě nijak zvlášť nezaujaly. Třetí mladík a obr proplouvají průměrem, ale třeba jejich čas ještě přijde. Morain a Lan jsou ti záhadní, na které jsem zvědavá.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Tak konečně jsem se dostal k této oceňované monumentální sérii. Nemohu tvrdit, že by mě její první díl uchvátil, ale byl celkem dobrý.

Líbilo se mi spousta věcí, např. trolloci, kteří se velmi rychle zařadili k moji oblíbeným zaporáckým rasám. Příběh je napsaný moc pěkně, autor skvěle pracuje se "scopem", kdy začínáme v zapadlém Dvouříčí s hrdiny, kteří znají jen pár okolních vesnic. V průběhu se postavy krásně oťukávají a vyvíjejí. Závěr má díky tomu úplně jiné grády. Oceňuji také prakticky ideálně zvládnutou světotvorbu, kdy čtenář dostává tak akorát informací, aby rozuměl a nebyl zahlcen balastem.

Samozřejmě ne vše bylo na Oku světa ideální. Spousta pasáží je dost repetitivních. Hodněkrát se stávalo, že jsou scény popsány až příliš důkladně a děj neubíhá úplně svižně. Inspirace Pánem Prstenů této knize leze i z uší. Kdo zná Tolkiena, tak mu určitě bude připadat, že mnoho námětů a situací už v mírné obměně četl. Někomu také určitě může vadit, že prakticky celou dobu zdejší společenstvo někam putuje a děj se posouvá víceméně náhodnými setkáními. Závěr slušný, ale na můj vkus se autor příliš popustil - trošku střízlivější konec by vyhovoval víc.

Jako celek Oko světa působí jako naprosto klasická fantasy, která žánrové čtenáře málo čím překvapí. Putování družiny složené z čarodějky, válečníka a dalších přináší mnohá dobrodružství, setkání s rozličnými nepřátely, přičemž je vše zarámováno proroctvím a bojem proti Temnému pánovi. Jako první díl dlouhé série funguje celkem obstojně a přestože se dá číst i celkem samostatně nechává opravdu mnohu prostoru, kam příběh posunout dál. Po zvážení všech aspektů dávám s odřenýma ušima 4*. Se sérií rozhodně nekončím a těším se, až opustí hluboké koleje Tolkienovské fantasy a najde si vlastní cestu.


ElikaS
21.01.2024 5 z 5

Hned na úvod se musím přiznat, že mám velký problém s interpretem a po asi 5 hodinách jsem byla přesvědčená, že knížku budu muset odložit, že to prostě nedám. Přišlo mi, že poslouchám spíš dokument než fantasy.

Naštěstí jsem audioknížku nedoložila, protože bych se připravila o úžasný příběh. Sice chvíli trvá než se kniha rozjede (ono je to pochopitelné vzhled k délce celé ságy), ale pak už to stojí za to a nemohla jsem se od ní odtrhnout.

Knížka má poměrně hodně hlavních postav, ale jsou dobře popsané tak, aby si je čtenář rychle a dobře zapamatoval a všechny postavy mi přišly uvěřitelné a lidské. Dělají chyby, někdy vás štvou, ale jindy jim musíte fandit. Prostě ani černí ani bílý a to mám ráda.

Teď mě jen děsí, jak je celá série dlouhá. Doufám, že další díly budou vycházet rychle. Knížka mě bavila, takže bych se ráda pustila do dalšího dílu, ale pokud nevyjdou brzy další díly, nebudu mít šanci se v nich opět chytit :-D

všechny komentáře

Související novinky (1)

Legendární epická fantasy pokračuje druhou knihou...

21.12.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oko světa v seznamech

v Právě čtených32x
v Přečtených469x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených17x
v Knihotéce229x
v Chystám se číst401x
v Chci si koupit107x
v dalších seznamech10x